Diari La Veu del País Valencià
LLombart nega la mort de pacients en l’Hospital d’Alzira pel bacteri

Europa Press / València.

El conseller de Sanitat, Manuel Llombart, ha negat aquest dijous que el bacteri ‘acinobacter’, la presència del qual és “habitual” en les unitats de vigilància intensiva (UCI) de “tots els hospitals del país”, tinga una relació causa efecte amb cap defunció registrada en aquesta unitat de l’Hospital d’Alzira , al mateix temps que ha apuntat que cap xiquet ha pogut veure’s afectat atès que no hi ha UCI pediàtrica al centre.

Així s’ha manifestat LLombart en declaracions als mitjans moments abans de visitar l’Hospital Pare Jofré, en ser preguntat pels mitjans sobre la petició del Defensor del Pacient a la Fiscalia de València perquè investigue un presumpte brot infecciós registrat en aquest hospital pel qual, segons el seu escrit, haurien mort quatre adults, altres 10 estarien en la UCI, i s’haurien vist afectats bebès i xiquets.

El conseller ha precisat que en la UCI de la Ribera s’ha detectat la presència del citat bacteri, que és “habitual en les UCI de tots els hospitals del país” i que, a més, és un bacteri sapròfita, que està present en la roba i en la pell, encara que habitualment “apareixen contaminacions en aquest tipus d’unitats en què, pel tipus de pacients que estan en elles, cal tenir una major cura”.

A més, ha agregat que hi ha una sèrie de protocols tant per a la seua detecció com per a la seua exterminació “i açò és el que ha ocorregut”. “Passa a l’Hospital de la Ribera i pansa a totes les UCI de la Comunitat Valenciana i del país”, ha insistit Llombart, que en tot cas ha explicat que “una cosa és que hi haja hagut defuncions en persones que estigueren contaminades per aquest bacteri però no hi ha hagut en cap cas relació causa-efecte entre la defunció i el bacteri”.

Per açò, ha indicat que aquestes persones “s’han mort per la patologia de base” i ha posat com a exemple per a explicar-ho que “un malalt oncològic terminal ingressat en la UCI ha mort per la seua patologia de base i si tenia en aquell moment el bacteri s’haurà mort amb el bacteri, però no pel bacteri”.

També ha negat rotundament que hi haja cap xiquet “que s’haja contagiat en la UCI de l’Hospital de la Ribera” perquè en aquest centre no existeix UCI pediàtrica, i ha demanat a “aquest tipus d’associacions que fan denúncies d’aquest tipus que foren responsables” per a “no generar una alarma social innecessària”.

Qüestionat sobre què passarà a partir d’ara, ha apuntat Llombart que el Defensor del Pacient “farà el que haja de fer”, però des de la Conselleria “estem absolutament tranquils perquè el protocol que s’ha d’aplicar en una UCI respecte a aquest tipus de bacteris s’ha aplicat tant a l’hora de la determinació com de la seua exterminació i solució”.

Així mateix, en ser preguntat sobre si ell ingressaria tranquil en l’hospital hui, el conseller ha respost: “Absolutament, com en qualsevol hospital de la Comunitat Valenciana”. A més, ha incidit que “la possibilitat que aparega el bacteri en qualsevol hospital de la Comunitat serà la mateixa que en l’Hospital de la Ribera”.

Comparteix

Icona de pantalla completa