Diari La Veu del País Valencià
Unes jornades sobre el vincle entre la literatura i la història a Beniarbeig
RedactaVeu / Beniarbeig

Aquest matí s’ha presentat a l’Ajuntament de Beniarbeig el projecte ‘Encontres a Beniarbeig: Jornades sobre literatura i història 2014’, una iniciativa nascuda amb la intenció de consolidar una cita cultural per al municipi i alhora per al conjunt de la Marina Alta. Amb aquestes paraules, l’alcalde de Beniarbeig, Vicente Cebolla, ha volgut resumir l’esperit d’una proposta que naix amb esperit de continuïtat i també amb la voluntat d’abraçar altres àmbits tals com l’economia o el desenvolupament local.

Pel que fa al contingut de la primera edició d’aquest encontre, l’escriptor i catedràtic Tomàs Llopis ha resumit un programa de conferències on podem trobar les personalitats més destacades dins d’aquest camp d’estudi. De fet, el calendari l’obrirà el proper dijous 23 de gener l’escriptora i filòloga eslovena Simona Skrabec amb la ponència ‘Europa literària, Europa històrica’.

Les comunicacions de febrer i març estaran encapçalades per dos dels més destacats autors de novel·la històrica dins les lletres valencianes: Silvestre Vilaplana –qui ens parlarà el 20 de febrer sobra la realitat i la ficció que poblen la seua gran obra Les cendres del cavaller– i Josep Lozano, qui traçarà una sucosa panoràmica literària en la seua conferència sobre la novel·la històrica al País Valencià.

El poeta i especialista en literatura hispanoamericana Tomàs Hernàndez conduirà la xarrada del 3 d’abril sobre ‘Las crónicas de Indias y su relación con la novela (hispanoamericana)’ mentre que el prestigiós historiador de la Universitat de València Antoni Furió serà l’encarregat de tancar el cicle amb la seua intervenció del 22 de maig amb el títol ‘La història en la novel·la valenciana de Blasco Ibáñez’. Pel que fa a les primeres ponències, aquestes tindran lloc a la Biblioteca, a les 19.30 hores.

A més de les conferències, tal com ha assenyalat Llopis, hi haurà activitats paral·leles com les lectures destacades de la Biblioteca Municipal, vinculades a la temàtica del mes, entre d’altres cites complementàries. Un conjunt d’activitats que apel·len a la participació i interacció dels ciutadans, tal com ha indicat Toni González Picornell, natural de Beniarbeig i professor a l’IES Pare Vitòria d’Alcoi. En aquesta línia d’implicació social, el també professor beniarbegí Francesc Mulet, ha explicat que els introductors dels conferenciants seran joves de Beniarbeig amb formació i inquietuds.

D’altra banda, Vicente Ribelles, realitzador de la part gràfica de les jornades, ha presentat el logo del projecte, el qual sintetitza en una recognoscible icona els ulls del pont del poble. Trets, en definitiva, que reivindiquen el fet local com a motor de les jornades, tal com han valorat els organitzadors a l’hora de mencionar la resta de persones i entitats que han fet possible aquesta iniciativa, començant per la regidora de Cultura Marisé Torres i els col·laboradors David Trallero, Noèlia Valdivieso, Pau Bañó, l’Institut d’estudis comarcals de la Marina Alta i la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta.

Comparteix

Icona de pantalla completa