Diari La Veu del País Valencià
Santa Pola atén la solicitud de retirada de la simbologia franquista dels carrers
Compromís i Esquerra Unida han celebrat una roda de premsa conjunta a Santa Pola per a fer el següent comunicat:

“Des de Compromís per Santa Pola i Esquerra Unida entenem la memòria història com un pilar de cultura democràtica que incumbix el conjunt de la ciutadania. Per aquest motiu volem fer complir la Llei 52/2007 de 26 de desembre, més coneguda com a la “Llei de Memòria Històrica”, que els diferents equips de govern del Partit Popular de Santa Pola no van aplicar al nostre poble.

Al municipi de Santa Pola, encara que al 1981 es va fer una revisió de noms de carrers i places franquistes, actualment es conserven alguns vestigis que incomplixen clarament la citada llei. Entre ells comptem amb dues plaques commemoratives del règim franquista a l’antiga Casa del Mar i a la plaça del Calvari, i també amb diverses plaques del “Instituto Nacional de la Vivienda”, que inclouen l’emblema de la Falange, adoptat posteriorment pel “Movimiento Nacional”, amb el jou i les fletxes.
Considerem incomprensible que en ple segle XXI es conserven aquests vestigis del règim franquista als nostres carrers. Per aquest motiu, demanarem al Ple de l’Ajuntament que s’inste a l’organisme competent que gestiona l’antiga Casa del Mar a retirar la placa ja mencionada i, a l’Ajuntament, a retirar la placa existent a la plaça del Calvari, i que notifique als veïns que tenen una placa a la seua façana del “Instituto Nacional de la Vivienda” que han de retirar-la per incomplir la Llei de Memòria Històrica en un termini de 30 dies naturals, passats els quals l’Ajuntament, si no s’ha fet, les retirarà sense cap cost per als veïns.
En el marc del moment polític i social actual, és necessari i és un acte de normalitat democràtica actuar eliminant tot símbol d’opressió feixista als nostres carrers. Aquesta és l’única manera de tancar les ferides que, després de 40 anys
de democràcia, encara romanen obertes.”

Comparteix

Icona de pantalla completa