Diari La Veu del País Valencià
La Unió demana a Agricultura que salde a principi d’any les ajudes pendents
RedactaVeu / València

La Unió Llauradors sol·licita a la Conselleria d’Agricultura que salde en el primer trimestre de 2014 les ajudes agràries que té pendent d’abonar als agricultors i ramaders del País Valencià, igual que ho ha fet amb les farmàcies, perquè no perden competitivitat respecte a les altres comunitats autònomes.

Encara falta per pagar una part important de les ajudes de l’any 2012 i tot el 2013. Mentre en altres comunitats autònomes hi ha retard d’algun mes, ací és d’anys i això que s’han agilitzat els pagaments anteriors a aqueixes dates només fa unes setmanes per a evitar perdre les ajudes per part de la Unió Europea.

Per al pròxim any, ajudes com la primera instal·lació d’agricultors joves, plans de millora, producció integrada en cítrics i en vinya o agricultura ecològica no tindran convocatòria, enfront d’altres CCAA que sí en trauran, ja que han gestionat correctament els fons i no els han esgotat. Aquest retard coincideix amb la retallada del pressupost de la Conselleria d’Agricultura per al pròxim any que és del 13%.

Si per a 2013 descendia per primera vegada en l’última dècada de la barrera psicològica dels 300 milions d’euros (239 milions d’euros), ara està a punt de fer-ho dels 200 i es queda a només set (207,7 milions d’euros), la qual cosa posa de manifest que les polítiques de millora i competitivitat del sector agrari perden pes específic respecte al pressupost global de la Generalitat malgrat la greu crisi per la qual travessen els agricultors i ramaders valencians.

Si en clau autonòmica hi ha retard en l’abonament de les ajudes, en l’estatal i europea hi ha preocupació davant l’aplicació de la reforma de la PAC prevista en principi per a 2015. Conselleria d’Agricultura busca a la desesperada formules per a evitar que tots aquells que cobraren del pagament únic fins ara menys de 300 euros per explotació, el 33% dels agricultors valencians, es queden sense ajudes. De moment tot és molt complicat i quan es va donar el vistiplau a la proposta del Ministeri d’Agricultura plantejada en la Conferència Sectorial de Consellers d’Agricultura del passat mes de juliol, ja s’havia d’haver mostrat una oposició ferma per part de l’administració agrària valenciana, circumstància que no va ocórrer.

Comparteix

Icona de pantalla completa