La Generalitat posa en risc la construcció de nous col·legis

El PSPV denuncia que el el Consell ha incomplit el contracte amb el Banc Europeu d’Inversions
23 desembre 2013 01:00h
RedactaVeu / Brusel·les

L'eurodiputada socialista, Pepa Andrés, i la portaveu d'Educació en Les Corts, Pilar Sarrión, han denunciat que la Generalitat ha incomplit el contracte amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) per a finançar el programa Crea Escola que es destina a la construcció, manteniment i millora dels col·legis a la Comunitat i han assegurat que aquesta situació “demostra la fallida en la qual es troba la Generalitat i la seua política de retallades en educació”.

Així, han explicat que per a finançar el Crea Escola I i II el BEI aportava 800 milions d'euros i la Generalitat havia de posar-ne 800 més, és a dir, en total 1.600 milions dels quals s'han executat 1.000,800 del BEI mentre que la Generalitat només n'ha aportat 200.

Davant aquest incompliment del contracte, segons es desprèn de les preguntes realitzades per l'eurodiputada, el BEI considera que “la Generalitat és incapaç de respondre a la situació d'aquest contracte, no serà capaç de construir aquests col·legis i la considera també incapaç de retornar els diners”. Per açò, “es plantegen dues possibles solucions: d'una banda, que la Generalitat retorne els diners i en el cas que no ho faça des d'Europa podrien recórrer al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) encara que no és la solució millor que plantegen perquè es veurien en un atzucac”.

D'altra banda, en el mes de gener el BEI té previst realitzar una visita a València per a demanar un nou pla amb un canvi d'objectiu del contracte, el que suposaria “o bé allargar en el temps el contracte o bé reduir el nombre de col·legis”.

Segons ha assegurat Andrés, “sembla ser que la Generalitat apuntaria per reduir el nombre de col·legis en la seua política de retallades a l'educació que justificaria per un canvi demogràfic a la comunitat”. No obstant açò, ha denunciat que “el que veiem tots els dies és que els nostres xiquets estan en barracons o bé que els estan distribuint en diversos col·legis i anul·lant algun centre com hem vist a Burjassot”.


Reunió amb l'AMPA de Burjassot

No obstant açò, l'eurodiputada ha advertit que “si redueixen el nombre de col·legis, l'objectiu del contracte es modifica i, per tant, l'aportació de les parts també pateix modificacions i la Generalitat hauria de retornar al BEI uns 320 milions d'euros més els interessos si es redueixen a la meitat”

Davant aquesta situació, la portaveu socialista d'educació en Les Corts, Pilar Sarrión, ha anunciat que des del grup es presentarà una queixa formal davant el Banc Europeu d'Inversions perquè “vinguen ací i recapten tota la informació”. Segons consta en els requisits, es poden presentar reclamacions per particulars, empreses o organitzacions perjudicades i ha apuntat que els socialistes se senten “perjudicats pels enganys i perquè defensem l'interès general dels ciutadans de la comunitat i el PP, amb el balafiament i les seues mentides, estan acabant amb l'educació pública”.

Per a Sarrión, el PP vol que “el que tinga diners puga permetre's educació i podrà triar un centre en condicions mentre la resta haurà d'anar a centres educatius on cauen els sostres i els sòls” i ha advertit que “l'educació ha de ser el futur de la nostra comunitat”.

Per tot açò, les responsables socialistes han assenyalat que des del PSPV estaran “expectants per a veure el que ocorre en la reunió que mantindrà el BEI amb la Generalitat al gener” perquè, en aquests moments, segons les pròpies paraules textuals del BEI, la Generalitat està en “col·lapse”. És més, han apuntat que el BEI no veu possibilitats de recuperar els diners i, per tant, “si el banc es veu en un atzucac, sense poder negociar i donar una solució, el que hauria de fer és informar el Tribunal Europeu de Justícia i s'emprendrien accions legals”. 
next