Diari La Veu del País Valencià
T’agradaria convertir-te en un caçador d’asteroides potencialment perillosos per a la Terra?
Amadeo Aznar, astrònom de Puçol, està col·laborant amb l’Institut Astrofísic de Canàries i amb el director de l’observatori del Teide, Miquel Serra, en el desenvolupament d’una aplicació perquè qualsevol aficionat puga localitzar, des del seu mòbil, asteroides que es dirigisquen a la Terra. L’app Cazasteroides, que ja es pot descarregar, es va presentar a Canàries en Nadal i ho farà al juny en la Ciutat de les Arts i les Ciències de València.

A més d’economista, Amadeo Aznar és un veí de Puçol que va començar en l’Astronomia de la mà de l’Associació Valenciana d’Astronomia. Amb més de vint anys d’experiència en l’observació del firmament, Amadeo és expert en l’estudi d’asteroides perillosos i asteroides binaris, per la qual cosa col·labora amb alguns dels més importants observatoris astronòmics d’Espanya i de l’estranger.

Al costat de projectes divulgatius amb l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, compta amb nombroses publicacions en revistes (com Muy interesante) i sobretot el que els astrònoms criden papers, articles científics en revistes especialitzades.

La seua col·laboració més extensa se centra en el projecte Euronear (www.euronear.org), que agrupa l’estudi d’asteroides propers a la Terra, on en breu publicarà un nou estudi amb l’anàlisi de 101 asteroides.

“L’estudi dels asteroides és important per a conèixer com era el Sistema Solar primitiu i les diferents etapes de la seua formació, aportar informació sobre l’origen dels planetes i altres astres del nostre univers més pròxim”, explica Amadeo Aznar. “A més, en el cas dels asteroides pròxims a la Terra, conèixer les característiques físiques dels asteroides perillosos contribueix a mitigar el risc d’un possible impacte d’uns d’aquests objectes contra el nostre planeta, ja que es calcula que hi ha uns dos mil asteroides que podrien xocar amb nosaltres”.

Actualment, Amadeo està participant en l’estudi d’asteroides perillosos amb l’observatori de Serra Nevada de l’Institut Astrofísic d’Andalusia (Consell Superior de Recerques Científiques), l’observatori òptic més alt d’Europa, situat a 3.000 metres sobre el nivell del mar. Estudis realitzats en col·laboració amb el radiotelescopi d’Arecibo, el més gran del món, amb una antena de 300 metres de diàmetre, i que va aconseguir gran popularitat per la pel·lícula Contact, protagonitzada per Jodie Foster.

A més d’investigador, els treballs d’Amadeo tenen un caràcter divulgatiu, d’ací les seues contínues publicacions, i, ara, la seua presència en el projecte Cazasteroides: una aplicació per a mòbils desenvolupada per l’Institut Astronòmic de Canàries i la Universitat Complutense de Madrid que permet detectar asteroides amb el telèfon mòbil (tant Android com iOS) o amb un ordinador, a partir d’imatges obtingudes per observatoris astronòmics.

“Conec a Miquel Serra, director de l’observatori del Teide, que dirigeix el projecte Cazasteroides. M’ho va explicar i vaig entrar en el projecte quan l’app ja estava preparada, fa quatre mesos, i era a punt de presentar-se en col·legis i instituts a Tenerife”, recorda Aznar. “És una utilitat nova per al mòbil que permet utilitzar-ho amb finalitats científiques, d’ací la importància de presentar-ho a gent jove en centres educatius”.

Tres observatoris aporten les imatges per a descarregar en els mòbils i cercar asteroides: dos són de Canàries i el tercer és Amadeo, a la Comunitat Valenciana. Qualsevol que tinga l’aplicació pot fer el rastreig de les imatges i, sense coneixements d’expert, només amb la app, pot ajudar. A més, si no saps quin aspecte té un asteroide o com utilitzar l’app, en la pàgina web del projecte (www.cazasteroides.org) hi ha una demo i les instruccions.

“Encara està en fase de proves, però és una app excepcional, no conec altres aplicacions similars: és l’única que permet al ciutadà del carrer col·laborar amb els astrònoms”, subratlla amb satisfacció l’astrònom de Puçol. “Les altres aplicacions són per a detectar i identificar estels, són eines d’astronomia, açò és alguna cosa molt diferent. És un joc, però alhora és útil per a detectar un asteroide. No significa que ho has descobert tu, perquè potser es va descobrir fa anys, però et permet descobrir asteroides en moviment i informar d’açò”.

Cazasteroides es converteix així en una eina divulgativa amb una doble utilitat: d’una banda, afavoreix la col·laboració entre observatoris, astrònoms i veïns que s’animen a realitzar rastrejos; d’una altra, aspira a comptar amb una xarxa mundial de telescopis que aporten imatges i la col·laboració de milers de ciutadans que les analitzen, amb el que serà fàcil controlar aqueixos 750.000 asteroides que es calcula que hi ha en l’actualitat, dels quals uns 2.000 poden ser perillosos per a la Terra.

El 6 de juny se celebra el Dia de l’Asteroide de la Unesco, una data que a Espanya amb prou faenes ha calat, encara que en altres països es viu a fons. Aprofitant aqueixa efemèride, Amadeo ja està en contacte amb la Càtedra d’Astronomia de la Universitat de València i amb la Ciutat de les Arts i les Ciències, amb l’objectiu de presentar al juny l’aplicació a la Comunitat Valenciana.

Una oportunitat de conèixer a fons aquesta aplicació amb un nom molt cinematogràfic: t’agradaria ser un caçador d’asteroides sense necessitat de comprar un costós telescopi?

Informa: Sabín | Fotos: Amadeo Aznar i Sabín

Comparteix

Icona de pantalla completa