Diari La Veu del País Valencià
L’empresari valencià Claudio Chaqués rep l’Orde del Mèrit Civil
El dijous 23 de febrer, Claudio Chaqués va rebre l’Orde del Mèrit Civil en el saló de plens de l’Ajuntament de Puçol. Esta condecoració és la tercera distinció més important a nivell nacional i ha sigut concedida pel rei Felip VI en virtut dels treballs realitzats per Claudio i les seues empreses en els àmbits de la integració social, la creació d’ocupació, la formació universitària i les iniciatives dutes a terme amb la Universitat Politècnica de Madrid. La distinció li va ser entregada per l’alcalde Enric Esteve en presència de polítics, tècnics municipals i familiars del, a partir de hui, Il·lustríssim senyor Claudio Chaqués.

En la passada Promoció d’Honors amb motiu de l’aniversari de la Constitució, el rei Felip VI ha concedit l’Orde del Mèrit Civil (la tercera Orde del Regne d’Espanya, la Cancelleria de la qual radica en el Ministeri d’Assumptes Exteriors i Cooperació), a Claudio Chaqués Ramón, empresari de Puçol, en consideració i com a recompensa pels serveis que, al llarg de la seua trajectòria, ha realitzat a la nació. L’encarregat d’imposar-li la insígnia va ser l’alcalde Enric Esteve que també li va fer entrega de la Reial Cèdula del títol de la Creu d’Oficial, en una solemne cerimònia realitzada en el saló de plens de l’Ajuntament.

La Creu Oficial de l’Orde del Mèrit Civil va ser creada en 1926 pel rei Alfons XIII, amb la finalitat de reconéixer els serveis de caràcter civil tant a la corona com a la nació, com queda reflectit en els seus estatuts: “premiar aquells comportaments extraordinaris de caràcter civil que redunden en benefici de la nació o contribuïsquen de manera rellevant a afavorir les relacions d’amistat i cooperació amb la resta de la Comunitat Internacional”. Després de les ordes de Carles III i d’Isabel la Catòlica, és la tercera en importància que es concedix a Espanya hui en dia.

“No sé quins mèrits he pogut realitzar al servei d’Espanya perquè Sa Majestat el rei i el seu Govern hagen tingut a bé promoure el meu ingrés en l’Orde del Mèrit Civil”, van ser les paraules amb què va començar el seu discurs Claudio Chaqués, discurs que va haver d’interrompre en algun moment perquè, literalment, li venien les llàgrimes als ulls: “A pesar de no ser natural d’esta bella vila, m’honre de ser veí d’ella des de l’any 2003, en què la meua família i jo ens vam instal·lar ací, sent rebuts com un més i rebent l’amabilitat i l’afecte de les seues gents, municipi a què a més he pogut servir com a regidor electe, durant una legislatura en què era alcalde José Vicente Martí”.

L’entrega de l’Orde és iniciativa de la Universitat Politècnica de Madrid i s’entrega en reconeixement a tota una vida de col·laboració en què destaquen les conferències i trobades dels estudiants amb les majors empreses que operen en el país i les jornades amb els ambaixadors de la major part de països de Sud-amèrica. Esta labor de coordinació de trobades internacionals hi ha afavorit la creació de llocs de treball entre els estudiants i també en els països amb què col·labora.

Cal destacar que Claudio Chaqués també està també en possessió de l’Orde del Mèrit Policial amb distintiu blanc (la que s’entrega als civils), que li va ser entregada pel General Cap de la Guàrdia Civil per les col·laboracions de variada índole dutes a terme amb distints cossos de seguretat de l’Estat.

A més, al Regne Unit va rebre la League of Mercy, distinció que li va ser entregada en la Cambra dels Lords per part de Lord Lingfield, en reconeixement a les labors humanitàries realitzades en els camps de refugiats durant la guerra entre Rússia i Geòrgia.

I la seua llarga trajectòria en tasques humanitàries, socials i culturals li ha permés pertànyer hui en dia a entitats com l’associació Fontilles (per a acabar amb la lepra i altres malalties lligades a la pobresa), l’associació cultural Lo Rat Penat, l’Orde dels Cavallers de la Capa Espanyola i és també Caballer del Cos de Noblesa d’Astúries.

En l’acte del 23 de febrer, on va insistir una vegada i una altra a agrair al poble i a l’Ajuntament el suport prestat, les seues paraules finals van ser per a la seua família, que sempre l’acompanya en tots els seus projectes: “Desitge finalitzar agraint la meua esposa Bettina, que sempre ha estat al meu costat, així com els meus fills pel suport que sempre m’han mostrat i que m’ha permés arribar fins on estic, tant en la meua vida personal com professional. És per això que els dedique esta condecoració, perquè més que obra del meu treball ha sigut obra del treball de tota la nostra família. Moltes gràcies, volguda Bettina, i volguts Álex i María”.

A pesar de la modèstia de què sempre fa gala, des d’estos moments el tractament formal amb què se li ha de considerar és Il·lustríssim Senyor En Claudio Chaqués Ramón.

Comparteix

Icona de pantalla completa