Diari La Veu del País Valencià
Castelló alça la veu a favor de la llengua i la cultura del País Valencià
RedactaVeu / Castelló

La plataforma Castelló per la Llengua ha reunit a més d’un miler de persones en la gran jornada festiva i reivindicativa en commemoració dels 81 anys de les Normes de Castelló, que es van signar precisament el 21 de desembre del 1932.

Les demandes d’aquesta jornada reivindicativa, que organitza per tercer any consecutiu la plataforma Castelló per la Llengua, se centren en la defensa de l’escola valenciana, pública i de qualitat, d’uns mitjans de comunicació públics de qualitat, que respecten la pluralitat informativa i 100% en valencià, i en exigir el respecte del Govern i les institucions de l’Estat als drets lingüístics dels parlants de llengües minoritzades.

El 21 de desembre de 1932 se signaven les Normes de Castelló, un acord ortogràfic que obria les portes a l’articulació de la societat valenciana al voltant de la seua llengua pròpia. Aquest 21 de desembre de 2013, molts valencians i valencianes han eixit al carrer a commemorar les Normes. Però no per a fer-ne una mera celebració, sinó per a reclamar una escola valenciana, pública i de qualitat.

Perquè, tal i com han llegit al manifest, demanen l’escola pública com a garant de la inclusió i la cohesió social, per a construir un País de totes i tots amb el valencià com a llengua comuna. A més, també s’han mostrat en contra la LOMQE i contra les polítiques del Consell “que impossibiliten, com cada any, que 14.000 famílies escolaritzen els seus fills en valencià”.

L’altra de les reivindicacions de la manifestació ha sigut la d’uns mitjans de comunicació públics de qualitat, que respecten la pluralitat informativa i 100% en valencià. En eixe sentit, han mostrat el seu rebuig al tancament de RTVV i la censura de les emissions d’altres cadenes en la nostra llengua (IB3, TV3).

Per últim, han demanat respecte del Govern i les institucions de l’Estat als drets lingüístics dels parlants de llengües minoritzades. “Prou vulneracions de drets i imposició de multes pel simple fet de parlar en valencià”.

“Perquè volem construir un País per a tots i per a totes, defensem l’escola valenciana, pública i de qualitat!”, han cridat durant la lectura del manifest.

Durant la manifestació s’han pogut escoltar molts crits de ‘Fabra dimissió’ i ‘RTVV no es tanca’. En aquest sentit, al final de la marxa ha parlat Vicent Mifsud, del comité d’empresa.

Comparteix

Icona de pantalla completa