Diari La Veu del País Valencià
Puçol – La llegenda i la fantasia, els plats forts de ‘El dragón bajo la ciudad’
La llegenda i la fantasia, els plats forts de “El dragón bajo la ciudad”, la nova novel·la de David March

El passat divendres 11 de novembre sobre les 19:30 hores, el segon pis de la Casa de la Cultura de Puçol va viatjar en el temps fins a la València de l’any 1200, o el que és el mateix, a la València de Jaime I. Perdó, millor dit a la Ciutat dels Valents de Jaime I. Tot açò gràcies a la presentació del llibre de David March Chulvi, El dragón bajo la ciudad, una novel·la que suposa una mescla entre història, llegenda i fantasia, en espais que ens són perfectament reconeguts.

La clau de la presentació va ser l’humor. Un humor personalitzat en la figura de Sabín, que va ser l’encarregat de presentar i moderar l’acte, juntament amb el protagonista de la jornada, David March. Un acte que va mantenir en contínua atenció a tots aquells que van decidir acudir a la Casa de la Cultura a passar una divertida i culta vesprada de divendres entre llegendes i històries de valentes soldats, dracs i ratpenats. Tot açò en un escenari que ens és molt familiar: València, encara que en el llibre la trobem com la Ciutat dels valents. Este nou nom amb el qual David bateja a la nostra ciutat, suposa una referència a l’etimologia llatina de la paraula València, Valentia, que significa valentia.

El tret d’eixida d’esta novel·la va ser el plantejament que va tenir el seu escriptor sobre per què un ratpenat coronava l’escut de València i el significat de per què esteanimal de la nit és tan nostre, tan valencià. Les llegendes que emboliquen esta història són moltes, com la que un ratpenat salva a Jaime I de morir per l’impacte d’una fletxa. Esta espècie de llegendes, juntament amb la fantasia, són els ingredients principals de la nova novel·la de David March. “A tots ens agrada creure allò que és inversemblant”, argumentava l’autor sobre el fil conductor del seu llibre.

Però la llegenda, la fantasia i el relat històric no és l’única substància que trobem en la novel·la. David ha volgut anar més enllà. En ella també es fa un al·legat ecologista sobre la Terra i els seus protagonistes, els animals. Segons David, la fauna és la que “sempre ha estat en la Terra, són ells els qui mantenen la seua fortalesa i hem d’aprendre a conviure amb ells”.

A la llegenda, la fantasia, el relat històric i l’al·legat ecologista també vam sumar un altre antimasclista. Un discurs que l’autor personalitza en el personatge de Violante, la dona de Jaime I, una dona prudent i intel·ligent que no únicament depenia del rei. Un Jaime I que posseïa una personalitat totalment dispar de la de la seua esposa, perquè si hi havia alguna cosa que no coneixia el nostre rei era la por i la prudència.

Però Violante no és l’única dona que trobem en la novel·la. Zaida és un dels personatges més curiosos del llibre, segons David, es tracta de “una dona en un món d’homes i salvatges però que pren les seues pròpies decisions”. Segons el seu creador, Zaida és una mescla entre Jaime I i Violante, que contínuament es qüestiona preguntes existencials com quin és el meu lloc, per què estic ací o qui m’ha ajudat a ser el que sóc.

Encara que Zaida no és l’únic personatge curiós que el lector pot gaudir en la novel·la, també trobem la figura de Sant Jordi, o siga, San Al Jadir. Musulmà? Cristià? Una mescla d’ambdues cultures, per a ell no importa la religió en la guerra que s’està disputant, solament defensa l’espiritualitat de l’home. El propi David també està d’acord amb el personatge de Sant Jordi, “els motius d’aquesta guerra són polítics i econòmics, de religiós té molt poc”.
Una de les preguntes a les quals David va haver de fer front durant la presentació va ser la de per què va sentir la necessitat d’escriure un llibre. La seua resposta? “Tenia la necessitat de transmetre un missatge, d’explicar alguna cosa”. L’autor també va apel·lar a la necessitat de prestar més atenció al que se’ns explica a través dels llibres, a la necessitat d’escoltar missatges més sincers.
Este llibre porta darrere de sí un gran treball de documentació i cerca d’informació d’al voltant d’uns 5 anys. Encara que en el procés previ a la cerca de documents i informació es va trobar amb grans limitacions, assegura que encara que semble mentida, els guies turístics han sigut un pilar fonamental per a instruir-se i plasmar els seus coneixements en este llibre.
Primer, la idea de David va ser la d’escriure un relat curt, un relat curt que ha acabat convertit en novel·la. Una novel·la en la qual l’escriptor ha dipositat tot el seu entusiasme, il·lusió i esforç, materialitzat açò sí, en castellà. David afirma que “una de les preguntes que més m’han fet és per què he escrit sobre aquest tema en castellà”. I assegura que encara que l’idioma que més domina és este, el seu següent pas és traduir-ho al valencià.

David March és un veí de Puçol amant de la història que es mou sobretot per la curiositat de preguntar-se coses que formen part de la nostra vida quotidiana i de les quals no som conscients. Gràcies a la seua indagació en la història, avui podem gaudir de la seua nova novel·la, El dragón bajo la ciudad. De la qual el seu autor espera que gaudim tant de la seua lectura, com ell mentre l’escrivia.

Informa: Ruth Ruiz Orenga | Fotos: Begoña Puchol-Quixalt

Comparteix

Icona de pantalla completa