Diari La Veu del País Valencià
El ‘Voluntariat pel Valencià’ desperta l’interés de voluntaris i aprenents
El programa Voluntariat pel Valencià arribà a Puçol el passat dimecres 9 de novembre amb una presentació a l’Espai Social La Barraca. Esta iniciativa va despertar un gran interés entre la població que es va acostar a l’acte per conéixer esta proposta i formar-ne part. Aquell mateix dia, nombroses persones van omplir el formulari d’inscripció al programa, tant per a ser aprenents com voluntaris.

En la presentació intervingué el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, i Dariana Groza, una jove romanesa que s’autodefinix com un “producte del Voluntariat”, ja que primer s’hi va apuntar com a aprenenta, després va canviar de rol i es va fer voluntària i, actualment, és la coordinadora del programa i s’expressa en un valencià perfecte, tant en la llengua oral com en l’escrita. Dariana representa un exemple de com gràcies a estos programes es pot passar de la desconeixença d’un idioma al seu domini. L’alcalde de Puçol, Enric Esteve, també va participar en l’acte i es va mostrar molt entusiasmat i interessat en la iniciativa.

Recordem que el programa de Voluntariat pel Valencià posa en contacte dues persones que es complemente mútuament. Per una banda, aquells que vulguen millorar la seua fluïdesa, el vocabulari i els coneixements orals del valencià, que s’apuntaran al programa com a aprenents; per l’altra banda, els voluntaris valencianoparlants que ajudaran els aprenents a millorar les seues competències en l’idioma. Sempre en el context que ells trien, és a dir, la parella es posarà d’acord en parlar en valencià en una situació real, com prendre un café, anar al cinema o compartir una vesprada de compres, amb l’única condició de no parlar en castellà.

Després de la presentació oficial, està programada, d’ací un parell de setmanes, la presentació col·lectiva de les parelles perquè tinguen un contacte previ a les respectives trobades. En esta primera presa de contacte, els participants rebran el material de suport del programa. Els aprenents rebran una xapa amb la inscripció “Parla’m en valencià” perquè la gent es dirigisca a ells en valencià i puguen practicar l’idioma més enllà de les sessions del programa i augmentar així la fluïdesa en la seua parla.

L’Oficina de Promoció del Valencià de Puçol fa el seguiment de les parelles i promociona el programa en l’àmbit corporatiu, és a dir, els treballadors de l’Ajuntament també poden ajudar els companys que vulguen millorar el seu valencià.

Tots aquells interessats a participar en el programa, en qualsevol de les dues modalitats, aprenent o voluntari, poden posar-se en contacte amb l’Oficina de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Puçol a través de l’adreça electrònica [email protected], en el número de telèfon 961 421 303 o enviant un missatge privat pel Facebook de l’Oficina: facebook.com/pucolenvalencia.

Informa: Ruth Ruiz Orenga | Fotos: Agustín Baena

Comparteix

Icona de pantalla completa