Diari La Veu del País Valencià
El Port de València perd competitivitat i insta a ajustar els costos
EFE / València

El Port de València està perdent competitivitat en el transbord de mercaderies i, en acabar l’any, possiblement deixarà de ser el líder del Mediterrani en moviment de contenidors, segons ha alertat el seu president, Rafael Aznar, qui ha instat el personal portuari a ajustar costos.

Aznar ha afirmat que encara estan a temps de “reflexionar, reaccionar i reparar” aquesta situació mitjançant acords entre el personal portuari i les empreses, i ha precisat que no es tracta tant de rebaixes salarials com d’ajust de costos en el servei d’estiba.

Segons ha explicat en una roda de premsa, després de la reunió del Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València, se saben quines són les diferències en el cost del transbord amb altres ports competidors, entre els quals ha citat Algesires, i en el cas de València hi ha costos “perfectament ajustables i rebaixables”.

Els sindicats de l’estiba, ha dit, “han de tenir la serietat i maduresa necessària”, com l’han tinguda en altres sectors com l’automoció, per a “retenir” activitat econòmica, i aconseguir “acords com més prompte millor”.

Les dades a novembre d’enguany ofereixen registres negatius en trànsit de transbord (-6,3%), que arrossega al trànsit de contenidors (-3,5%), mentre que el general també cau (-2,2%).

No obstant açò, pugen altres trànsits com el de granel (+9,4%) i la mercaderia no contenidoritzada (4,5 %).

Aquests descensos s’estan registrant especialment en la segona meitat de l’any, un exercici en què les previsions realitzades al juny de 122,6 milions de xifra de negoci, 27,8 milions de resultat d’explotació i 25 milions de fons de maniobra, “s’alteraran, encara que no de forma sensible” amb el tancament de l’any.

El president de l’Autoritat Portuària ha considerat lògic que algunes línies de transport de contenidors es desplacen al nord d’Europa i ha opinat que no “cal obsessionar-se” amb l’aliança d’operadors internacional denominada P3 sinó amb “donar el millor servei al millor preu”.

Zona d’Actuacions Logístiques

Preguntat per la Zona d’Actuacions Logístiques (ZAL), Aznar ha indicat que per a 2014 tornarà la confiança dels operadors internacionals a l’Estat espanyol i d’aquesta manera es podran materialitzar arrendaments en aquesta àrea.

Sobre la baixada de taxes en el sistema portuari estatal, ha explicat que, encara que no comparteix aquesta decisió, el port de València ha aprovat modificar els coeficients correctors mantenint les bonificacions de manera que no es ressenta l’estabilitat econòmica-financera.

Per al 2014, el port destinarà 50 milions d’euros en millores en terminals ferroviàries per a adaptar-les a l’ample europeu i en infraestructures d’atracador a la zona sud.

Comparteix

Icona de pantalla completa