Diari La Veu del País Valencià
Campanya de Bosc Viu contra les retallades de la Conselleria de Medi Ambient

RedactaVeu / València

Bosc Viu, la Plataforma per la defensa dels ecosistemes forestals valencians, considera inadmissibles les pretensions de reduir i desvirtuar la protecció dels espais naturals valencians emprant la Llei d’acompanyament de pressupostos, un sistema de molt baixa qualitat democràtica amb el qual es modifiquen lleis i normes mitjançant una via simplificada que limita el debat, redueix la participació i rebaixa les garanties d’un veritable procediment democràtic.

Aquestes noves retallades ambientals arriben després de retallades dràstiques en vigilància i prevenció forestal i després d’un ERO brutal que deixa a penes sense personal tècnic la gestió dels parcs naturals: un desmuntatge planificat de tot l’edifici de protecció de la natura construït al llarg d’anys. En la mateixa línia s’inscriu l’esborrany de normes de gestió de les ZEC (Zones d’Especial Conservació, segons la Directiva europea d’Hàbitats) que ha convertit en una paròdia la protecció dels ecosistemes valuosos.

Per a amagar tota aquesta desregulació i desprotecció ambiental i la manca d’iniciatives i actuacions importants en matèria de gestió ambiental, la Conselleria d’infraestructures, Territori i Medi Ambient ha instaurat una campanya de maquillatge i ‘autobombo’ sobre el ‘parc natural del mes’ que resulta patètica, en el context on es desenvolupa. Els ecologistes aprofitarem aquesta campanya per a replicar i denunciar la situació real de desprotecció, inactivitat i degradació de les zones protegides (sobre el sofrit paper).

S’ha acordat un calendari d’activitats paral·lel el qual pretén desenvolupar la Conselleria de Medi Ambient per a aportar dades i mostrar la situació real als ciutadans. Ja es tenen previstes les actuacions per als propers mesos. Els col·lectius de Bosc Viu participaran d’una manera o altra en els actes previstos per a aportar una visió crítica i realista; elaboraran informes sobre la situació objectiva dels parcs, les deficiències i problemes i també les alternatives necessàries per a corregir les deficiències; s’organitzaran debats i xerrades divulgatives i informaran a la població de les pretensions de la Conselleria.

Bosc Viu també ha preparat un informe crític sobre el pla d’extracció massiva, no selectiva i insostenible de biomassa forestal que ha enviat a la Conselleria i farà arribar a les institucions europees per a exigir que les subvencions i ajudes (sense les quals no pot funcionar aquest pla) es donen només a activitats respectuoses amb el medi ambient i no a ‘pelotassos’” ambientals que degraden els ecosistemes forestals i arruïnen el futur de les comarques d’interior.

També desenvoluparan una xarxa d’experiències positives alternatives encaminades a fomentar un model de desenvolupament rural sostenible, basat en l’agricultura i ramaderia ecològiques, fonamentades més en la qualitat que en la quantitat, en un turisme rural ben regulat i planificat i en la vigilància, conservació i restauració del patrimoni natural i cultural de les comarques de muntanya.

Finalment, en acabar la reunió extraordinària de la Plataforma en defensa dels ecosistemes forestals valencians, els participants han desplegat una pancarta i cartells prop del Palau de la Generalitat Valenciana per a mostrar el seu rebuig a la política ambiental de la consellera Isabel Bonig.

Bosc Viu és la plataforma per la defensa dels ecosistemes forestals valencians, que agrupa unes 40 entitats que promouen la protecció y conservació dels ecosistemes forestals, reclamen una gestió forestal respectuosa amb els ecosistemes i els seues habitants i proposen un model de desenvolupament rural sostenible. Inclou diferents sindicats, col·lectius ecologistes, excursionistes i grups culturals de tot el territori valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa