Diari La Veu del País Valencià
El Voluntariat pel Valencià s’apunta a les festes
RedactaVeu / València

‘Les festes parlen en valencià’, aquest és el lema de la campanya del Voluntariat pel Valencià 2013/2014, un programa que duu a terme Escola Valenciana des de l’any 2005 i que des d’aleshores ha creat més de 6.000 parelles lingüístiques a vora 70 poblacions. Com a exemple: ara mateix a la ciutat de València i l’Àrea metropolitana estan funcionant 152 tàndems. Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha declarat: “Quan una persona està malalta va al metge, quan té un judici es busca un advocat, per tant la consellera sap a qui hauria de recórrer per a fer efectiva una assignatura com Cultura del Poble Valencià, al moviment que representa el senyor que tinc assegut al meu costat”, referint-se a Vicent Moreno.

Un voluntari i un aprenent, això és el que es necessita per formar una parella lingüística del Voluntariat pel Valencià d’Escola Valenciana. Queden una hora a la setmana per a xarrar en valencià i d’aquesta manera l’aprenent va agafant fluïdesa de parla. Enguany, la campanya per visualitzar aquest servei gratuït se centra en el món de les festes valencianes.

La campanya ‘Les festes parlen en valencià’ compta amb el suport de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, una institució que també col·labora en les diferents activitats que s’organitzen des del Voluntariat pel Valencià.

Per a Escola Valenciana promoure la creació de parelles lingüístiques en un context com el de les festes valencianes és molt important: “Les celebracions festives són elements de cohesió social i transmissores de tradició i cultura popular, per tant poden arribar a ser contextos de normalització lingüística excepcionals, ja que les celebracions que ens són pròpies són models i exemple del que pot ser la promoció del nostre màxim tret d’identitat, el valencià. Ho poden ser de la forma més senzilla possible, fent-ne un ús generalitzat entre els participants en la festa”, ha explicat el president d’Escola Valenciana.

Per a difondre la campanya, el programa Voluntariat pel Valencià ja compta amb el suport d’organitzacions i col·lectius vinculats a les Falles, les Fogueres, la Magdalena i els Moros i Cristians: “Hem començat per algunes de les festes més significatives que tenim. Els valencians i les valencianes tenim una gamma amplíssima de festes i celebracions i és per això que obrim les portes del Voluntariat pel Valencià a totes les comissions organitzadores de festivitats d’arreu del nostre territori”, ha aclarit Vicent Moreno.

Es faran presentacions del programa en casals fallers, colles implicades en la festa de la Magdalena, cabiles de Moros i Cristians i casals de fogueres que estiguen interessats a fer aquesta activitat entre els seus integrants. L’equip del Voluntariat pel Valencià gestionarà les parelles lingüístiques que es creen en aquests organismes festius i assessorarà en tot moment sobre el programa.

Assignatura Cultura del Poble Valencià

El president d’Escola Valenciana s’ha volgut referir en la presentació d’aquesta campanya a l’assignatura Cultura del Poble Valencià i ha comentat que “des d’Escola Valenciana recomanem a la Conselleria d’Educació que incorpore un fenomen com el del Voluntariat pel Valencià en aquesta nova matèria, sobretot per a aquells centres educatius que tenen una manca de coneixements de la nostra cultura, les nostres tradicions, el nostre entorn i la nostra llengua. Amb el Voluntariat pel Valencià s’aprén a parlar en valencià mitjançant converses entorn la nostra gastronomia, les festes i tradicions, passejades culturals, clubs lectors i un llarg etc.”

En la presentació de la nova campanya de difusió del programa, el president d’Escola Valenciana ha lliurat els diplomes de participants en el Voluntariat pel Valencià a Ramon Ferrer, president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la seua aprenenta, Analía Berga. Tots dos es van apuntar com a voluntari i aprenenta ara fa un any i han realitzat diverses trobades com a parella lingüística durant aquest temps.

Comparteix

Icona de pantalla completa