Diari La Veu del País Valencià
Gandia impulsa el reciclatge de l’oli domèstic usat
Dins del programa municipal de comunicació ambiental pel foment del reciclatge, “Reciclar és clau”, l’Ajuntament ha instal·lat 17 punts de recollida d’olis a Gandia i la platja i repartirà aquests dies embuts al nou mirador del riu Serpis. També hi realitzarà tallers de reciclatge i repartirà fullets informatius. Des del consistori es recorda que l’oli de cuina és un residu contaminador que dificulta molt la depuració de l’aigua. Es calcula que només 1 litre d’oli pot contaminar-ne 1.000 d’aigua. La mitjana de consum per casa a l’any és de 4 litres.

El regidors de Gestió Responsable del Territori i Serveis Bàsics a la Ciutadania, Xavier Ródenas i Miguel Ángel Picornell, respectivament, han comparegut juntament amb la tècnica municipal de Medi Ambient, Alícia Gregori, per presentar una nova acció d’impuls al reciclatge, en aquest cas de l’oli domèstic, que s’emmarca dins del programa de comunicació ambiental pel foment del reciclatge, “Reciclar és clau”, de l’Ajuntament de Gandia.

“S’han instal·lat 9 contenidors nous per al reciclatge d’oli domèstic, que se sumen als 8 ja existents des de 2008. Així, a la ciutat hi haurà 14 punts per a la recollida de l’oli: 2 a la platja, i un al Grau. Per a informar del nou sistema, l’Ajuntament repartirà aquests dies embuts adaptadors i material informatiu al nou mirador del Serpis (darrere de l’Ajuntament) on també s’hi realitzaran tallers de reciclatge”, ha informat Ródenas.

La idea principal és utilitzar, com a sistema de reciclatge domèstic, una part de la gran quantitat de botelles de plàstic que, en general, van a ales escombraries, després del seu consum. La recollida de l’oli es fa mitjançant una peça plàstica especial, patentada. És un embut que té, a la part inferior, una rosca adaptada a la part superior de les botelles de plàstic i, a la part superior, una tapa. Així, convertim un envàs que ja hauria acabat la seua vida útil en un recipient que servirà per dipositar l’oli domèstic residual a mesura que es genera. Quan l’envàs està ple, es tanca amb el tap de la botella i es deposita en uns contenidors especials. Una vegada al centre de gestió de residus, aquestes botelles plenes d’oli s’aniran introduint en una màquina que les trenca, n’extrau totalment l’oli i, en l’últim tram, les tritura per convertir-les en plàstic regenerat.

Gregori ha assegurat que amb el reciclatge de l’oli evitarem que un residu tan contaminador dificulte la depuració de l’aigua. “No en va, només 1 litre d’oli pot contaminar-ne 1.000 d’aigua. I si tenim en compte que la mitjana d’oli que es consumeix a les cases a l’any és de 4 litres, ens podem fer una idea de la importància del seu reciclatge”.

Finalment, Picornell ha expressat la voluntat del govern que 2017 siga l’any del reciclatge, “perquè hem de prendre consciència de les condicions en què estem deixant el planeta als nostres néts”. En aquest sentit, ha anunciat una pròxima campanya sobre el reciclatge dels envasos de plàstic. “Ja estem fent les gestions per aconseguir que Gandia tinga el mateix nombre de contenidors de reciclatge d’envasos de plàstic que de residus orgànics”.

Comparteix

Icona de pantalla completa