Diari La Veu del País Valencià
Gandia canvia inversions del Pla Confiança
La construcció de l’escola de música i centre cívic de Beniopa, l’adequació dels itineraris d’accés per als vianants del nou hospital, d’uns baixos per al Casal Jove del Grau o els nous equipaments municipals de ludoteca, biblioteca i escola de ceràmica a Santa Anna, seran els nous projectes que podrien començar a executar-se en 6 mesos. La Junta de Govern demana a la Generalitat autorització per canviar la destinació de més 857.000 ¿ de projectes pendents d’executar o de difícil realització, com ara la remodelació integral del parc de Sant Pere o la construcció del Casal Jove del Grau, entre altres.

La Junta de Govern Local de Gandia ha aprovat aquest matí, amb caràcter extraordinari, sol·licitar a la Generalitat els canvis de les inversions d’alguns projectes contemplats al Pla Confiança per valor de 857.113,55 €. Així ho ha anunciat aquest matí el coordinador de l’àrea d’Urbanisme, Vicent Mascarell, juntament la regidora de Joventut i presidenta de la Junta de Districte de Beniopa, Laura Morant i la regidora de Sanitat i Polítiques Saludables, Liduvina Gil.

El govern argumenta la seua decisió en apostar per les necessitats socials i d’inversions als barris de la ciutat. “Seran projectes econòmics, pràctics i realistes, controlats i redactats pels tècnics municipals mateix en contacte amb el veïnat. S’han acabat els projectes faraònics”. Així, el nou executiu es va trobar amb una sèrie d’inversions procedents del conegut com a Pla Confiança que no es podien executar, com el cas del Casal Jove del Grau (valorat en 292.000 €), amb un informe negatiu de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que desautoritzava la seua construcció en una zona inundable, o el projecte de reforma integral del parc de sant Pere (560.000 €), “que estava paralitzat, ja que entenem des del govern, i així ho opina també el veïnat, que el que necessita aquest important pulmó verd de la ciutat és un millor manteniment, que és el que hi estem fent” , ha declarat Mascarell.

Escola de Música i Centre Cívic a Beniopa

Es tracta, segons el govern, d’una de els actuacions més importants dels pròxims anys. La presidenta de la Junta de Districte de Beniopa, Laura Morant, ha recordat que fa més de 15 anys que tant els músics com el veïnat estan reivindicant-lo. “Està consensuat i parlat a la junta de districte. I pretenem fer una construcció que deixe les portes obertes a possibles ampliacions en el futur, depenent de les possibilitats econòmiques”.
El projecte de l’Escola de Música al costat del Centre Cívic de Beniopa se situarà en el solar on es va alçar entre els anys 36 i 37 la Quadra de Beniopa i del que es conserva una part de l’estructura que cobria els abeuradors i un altre cos rectangular sense cobertura que manté la façana que recau sobre el Carrer Nou. L’Ajuntament de Gandia planteja recuperar aquest espai de punt de trobada albergant l’Escola de Música i el Centre Cívic de Beniopa. Amb aquesta infraestructura es pretén “recuperar el caràcter social de l’espai,
espai per a desenvolupar activitats lúdiques, d’oci i de relació social, d’integració, de desenvolupament cultural i formatiu i, en definitiva, per a millorar la qualitat de vida del veïnat del barri”. L’import d’aquesta actuació ascendeix a 567.251,30 €.

Projecte d’habilitació i reforma de local per al Casal Jove del Grau

Com a regidora de Joventut, Morant també ha recordat que aquesta és també una demanda molt antiga al Grau. “El desistiment del projecte d’obra nova del Casal Jove del Grau per la negativa de la CHX, no comporta l’oblit d’aquest col•lectiu, i per tant, l’Ajuntament de Gandia promou la ubicació de les activitats per a aquesta franja d’edat en els locals que disposa en el conjunt residencial al costat del Campus de la Universitat Politècnica de València a Gandia”. L’objectiu amb l’habilitació d’aquesta planta baixa en el bloc Z, amb una superfície útil de 235,77 m2, no és un altre que cobrir les necessitats d’aquest col•lectiu, dotant d’espais coberts per a poder desenvolupar les activitats que programa el departament de Joventut i el Consell dels Joves de Gandia, potenciant la relació social, la integració, les activitats lúdiques, d’oci, les culturals i de formació, amb una sala polivalent, de jocs, de formació, de lectura, de ludoteca i videoteca, etc… L’importe d’aquesta actuació ascendeix a 120.000 €.

Projecte d’adequació d’itineraris per als vianants entre Gandia i l’Hospital Comarcal Francesc de Borja.

Com ha explicat Gil, l’objectiu del govern és adequar els recorreguts per als vianants per a accedir amb seguretat i garanties des de Gandia fins a l’hospital. “La posada en marxa del nou hospital, l’any 2015, motiva la necessitat de desplaçaments entre la ciutat i el mateix, molts dels quals, donada la distància, es realitzen a peu. És per açò que, tenint en compte aquesta necessitat i considerant el mal estat de molts punts del recorregut i la perillositat, resulta necessari abordar una adequació dels itineraris per a vianants entre Gandia i el nou centre sanitari”. Les obres consisteixen en l’adequació de dos itineraris per als vianants entre el nucli urbà de Gandia i l’hospital. La primera de les rutes s’inicia en el nucli urbà des de l’Avinguda d’Alacant. La segona ruta comença en el Parc Ausiàs March, on s’adequa un pas segur per l’actual zona aparcament, creua l’Avinguda Vilallonga i discorre per la vorera est fins a confluir o trobar-se amb la primera ruta just abans d’arribar a l’Avinguda d’Alacant. Així, les actuacions previstes són la creació o ampliació de les voreres o d’àrees reservades per als vianants en els llocs on la secció és insuficient i l’ample de la calçada ho permet; disposició d’elements de separació entre el trànsit rodat i les zones per als vianants; construcció de passos de vianants elevats en els llocs on es requerisca una seguretat addicional i forçar la reducció de la velocitat; disposició de passos de vianants a nivell en la resta de llocs on són necessaris; completar la senyalització dels passos i reforçar la senyalització de la limitació de la velocitat i advertiment; adequar el paviment de les voreres on estiga danyat o no existisca; creació d’un itinerari per a vianants en la zona de l’encreuament entre l’Avinguda d’Alacant i Vilallonga, i que per tant es remodelarà l’encreuament parcialment; rebaixar de paviment en l’accés als passos de vianants amb la finalitat de complir amb la normativa d’accessibilitat; col•locació de baranes en aquells punts on hi haja risc de caigudes; col•locació d’elements de llum en les zones fosques, i amb caràcter general, es disposaran elements de segregació i ordenació del tràfic rodat i del per als vianants. De moment, es realitzarà una xicoteta remodelació del carrer Vilallonga fins que puga executar-se el projecte actual.

L’import d’aquesta actuació és de 99.862,25 €.

Projecte de reforma per a incloure els equipaments municipals de Ludoteca, Biblioteca i escola de Ceràmica a l’edifici de formació de Santa Anna.

Amb la imminent construcció del Centre de Dia per a les persones afectades per la malaltia de l’Alzheimer a Santa Anna, la vicealcaldessa i presidenta de la Junta de Districte de Santa Anna, Lorena Milvaques, va proposar incloure-hi serveis municipals relacionats amb tallers de manualitats, de ceràmica, biblioteca i ludoteca. Per tant, l’objectiu d’aquesta intervenció és la reforma i habilitació de l’espai en planta baixa i primera per a albergar els equipaments municipals desplaçats i així continuar amb la labor d’aquests serveis amb un abast molt ampli quant als usuaris del propi barri com per als de la resta de la ciutat. L’import d’aquesta actuació ascendeix a 70.000 €.

Finalment, Mascarell ha anunciat que el termini d’inici de les obres no serà inferior als 6 mesos, ja que la Generalitat té ara dos mesos per respondre a la sol•licitud de canvi d’inversions. Després, caldran quatre mesos més, aproximadament, per a la redacció i licitació dels projectes. “Des del principi, el nou govern va mantindre interlocucions amb la Generalitat per a plantejar una reforma i que ajuntaments com Gandia tinguérem nous terminis per a poder redistribuir els diners no executats del Pla Confiança i marcar noves prioritats. Fa mes i mig, aproximadament, es va publicar el decret que obria eixa possibilitat”, ha explicat el responsable d’urbanisme.

Comparteix

Icona de pantalla completa