Diari La Veu del País Valencià
Manises inaugura un nou Punt de Trobada Familiar
Aquesta setmana ha tingut lloc la inauguració del nou Punt de Trobada Familiar (PEF) de Manises el qual ha estat traslladat a les instal·lacions de l’Escola Infantil Aiguamanil situada en el passeig Guillermo de Osma, 3 de Manises que es troba en perfectes condicions per exercir aquesta activitat.

L’anterior punt de trobada, situat a l’edifici municipal de la Plaça dos de maig, i on també es troba el departament de Serveis Socials i l’Escola Infantil “El Molí,” comptava amb unes instal·lacions que actualment s’havien quedat petites per al servei que havien de prestar ja que el nombre de persones usuàries que acudeixen, progenitors i progenitores, és de 253 (123 homes i 130 dones). Quant als nens i nenes en la seua condició de persones beneficiàries, acudeixen 152 . Concretament, en el PEF de Manises a 31 de desembre de 2016 hi havia 125 expedients, i s’han dut a terme un total de 2.546 intervencions professionals amb les persones usuàries i beneficiàries

A l’acte d’inauguració va acudir la Directora General d’Infància i Adolescència, Rosa Molero juntament amb l’alcalde de Manises, Jesús Borràs i Sanchis i el regidor de Progrés Social de l’Ajuntament de Manises, Carlos López i Reyes A més, entre els assistents es trobaven tècnics de serveis socials de diferents pobles veïns i jutges de les partides judicials corresponents al PEF de Manises. Les treballadores del centre van mostrar les instal·lacions i van explicar al grup la forma de treball en situacions, en algunes ocasions, difícils i conflictives entre les famílies.

En l’actualitat, el PEF de Manises és l’únic que té un equip reforçat, com a conseqüència del tancament del PEF situat a Aldaia el 28 de maig de 2016 i posterior trasllat tant de l’equip com dels expedients a Manises. Per tant, en l’actualitat el centre compta amb dues Psicòlogues, un psicòleg itinerant, dos auxiliars administratius/as i una Lletrada Coordinadora.

Segons paraules del regidor de Progrés Social de l’Ajuntament de Manises, Carlos López i Reyes “La finalitat dels Punts de Trobada és vetllar per la seguretat, el benestar físic i fomentar l’equilibri psicològic i social del menor, de les víctimes de violència domèstica i de qualsevol un altre familiar vulnerable, durant el compliment del règim de visites , amb aquest canvi s’eliminen els problemes derivats de compartir tres activitats en un espai reduït” .

La Xarxa de Punts de Trobada Familiar (PEF) de la Generalitat Valenciana, són un servei especialitzat en el qual es para esment professional per facilitar que els i les menors puguen mantenir relacions amb els seus familiars durant els processos i situacions de separació, divorci o altres supòsits d’interrupció de la convivència familiar per motius soci sanitaris d’alguna de les persones progenitores.

En l’actualitat, des de l’any 2015, la competència és de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, i des de gener de 2017 el centre directiu del que depenen és la Direcció general d’Infància i Adolescència.

El Punt de Trobada Familiar (PEF) és un servei social gratuït, universal i especialitzat, de responsabilitat pública al qual s’accedirà per resolució judicial o administrativa; que facilitarà el dret dels i les menors a relacionar-se amb tots dos progenitors i/o parents o afins i la seua seguretat en aquestes relacions. S’aconseguirà mitjançant una intervenció que neix amb vocació temporal, de caràcter psicològic, educatiu i jurídic per part d’equips professionals especialitzats.

Es para esment professional especialitzada per facilitar que els i les menors puguen mantenir relacions amb els seus familiars durant els processos i situacions de separació, divorci o altres supòsits d’interrupció de la convivència familiar, i aquesta intervenció es presta fins que desapareguen les circumstàncies que motiven la necessitat d’utilitzar aquest recurs.

A la Xarxa de Punts de Trobada Familiar de la Generalitat Valenciana es duen a terme tres modalitats d’intervenció conforme estableix l’article 18 de la Llei 13/2008.

– Intercanvis
Supervisar el lliurament i recollida dels i les menors per al compliment del règim de visites que es desenvoluparan fora del centre, amb o sense pernocta. En aquesta modalitat es comprova el desenvolupament normalitzat de les visites, comunicant-se si escau les incidències i desenvolupament de les mateixes al Jutjat com a entitat derivante.
– Visites tutelades amb supervisió
Tutelar les visites que tinguen lloc en el PEF quan així ho establisca una resolució judicial o administrativa, per tant són visites que es desenvolupen sota la supervisió constant del psicòleg/al fet que romandrà de manera continuada durant les mateixes.
– Visites tutelades sense supervisió
Posar a la disposició de les persones usuàries els recursos humans i materials necessaris que garantisquen el correcte funcionament de les visites quan aquestes no requerisquen la supervisió directa o presència continuada.

Comparteix

Icona de pantalla completa