Diari La Veu del País Valencià
L’ajuntament vol ampliar el Museu de Ceràmica de Manises
L’Ajuntament de Manises ha comprat recentment la casa adjacent amb el Museu de Ceràmica de Manises (MCM) amb la finalitat d’ampliar les instal·lacions del mateix i solucionar certs problemes d’accessibilitat i climatització que presenta l’edifici actual.

El Museu de Ceràmica de Manises, situat en el centre històric de la ciutat, concretament en el carrer Sagrario, 22, alberga principalment un monogràfic de ceràmica, fonamentalment de Manises dels segles XIV al XX i ceràmica contemporània de creació, a més d’exposicions temporals.

L’ampliació del Museu de Ceràmica de Manises és una antiga reivindicació del museu i de gran part de la ciutadania preocupada en l’estancament en el qual havia quedat aquesta institució.

Amb aquesta adquisició de l’immoble adjacent es durà a terme en un futur l’ampliació del museu així com la necessària instal·lació d’un ascensor per a facilitar l’accés a persones amb discapacitat física i solucionar el greu problema d’accessibilitat que presenta des de sempre aquest edifici municipal.

A més d’eliminar les barreres arquitectòniques, s’ampliarien les sales on s’exposen les col·leccions dels segles XV, XX i ceràmica contemporània, ampliació imprescindible per al futur d’aquest museu municipal que faça possible augmentar el seu poder d’atracció per a l’increment del turisme cultural que persegueix l’Ajuntament de Manises.

D’altra banda, la conservació de les obres d’art requereix d’unes condicions adequades de temperatura i humitat que, en el cas del Museu de Ceràmica de Manises, no són les adequades en l’actualitat, encara que cert és, que la major part dels fons són materials ceràmics que tenen una millor tolerància a aquests efectes climàtics. No obstant açò, el fet que amb el pas dels anys es vagen incrementant les obres restaurades (que són molt més vulnerables) i les obres realitzades en materials orgànics, fa imprescindible comptar amb un sistema de climatització, igual al que tenen la major part de museus i sales d’exposició. Amb l’adquisició d’aquesta casa adjacent al museu, es faria la implantació d’aquest sistema de climatització el qual també permetria limitar l’entrada de pols de l’exterior, al no ser necessari obrir les finestres durant els mesos de calor i mantindria les temperatures adequades tant a l’estiu com a l’hivern.

A més, també serà possible ampliar i remodelar la sala de tecnologia amb un espai per a poder realitzar tallers divulgatius relacionats amb la ceràmica, així com dotar al museu de diverses sales, una d’art modern on podran exposar-se obres dels Premis Nacionals de Ceràmica i de la Biennal Internacional de Ceràmica de Manises, una altra destinada a exposicions temporals i una altra que puga exposar ceràmica del segle XX, moment de major expansió industrial de la nostra història.

Remodelar la biblioteca del museu també permetrà als estudiosos i ciutadans en general l’accés al fons bibliogràfic. Reordenar els magatzems habituals i millorar la seguretat en generar nous punts d’evacuació seran unes altres de les millores que estaran dins d’aquest projecte.

Segons paraules del Regidor de Cultura i Museus de l’Ajuntament de Manises, Xavier Morant, “actualment, comptem amb un ampli fons expositiu que per motius d’espai no podem mostrar al públic, no obstant açò, aquesta nova adquisició permetrà augmentar les obres exposades als visitants”. El regidor també ha afegit que” la compra de la casa adjacent es tracta d’una reivindicació històrica feta realitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa