Diari La Veu del País Valencià
La mostra ‘Espanya ha de saber -superar la postguerra-‘ arriba a Manises
“Espanya ha de saber -superar la postguerra-” és el títol d’una nova exposició que arriba a Manises i que estarà oberta al públic del 26 d’octubre al 26 de novembre de 2016. La mostra està composta per diversos panells encapçalats per títols de pel·lícules que conviden a repensar alguns dels esdeveniments més inquietants del franquisme.

Integren l’exposició una selecció de panells amb títols de 16 pel·lícules de diversos gèneres: 6 documentals i 10 de ficció, entre drames i thrillers, que conviden al visitant a visionar les pel·lícules esmentades, i a contrastar-les amb les fotografies i textos exposats. Els títols proposats no sempre van d’acord amb els continguts presentats, sinó que de vegades els corroboren i altres juguen amb la contradicció. Aquest és el cas del títol general, títol d’un documental de 1977 dirigit per Eduardo Manzanos sobre una revisió partidista i no completa de la història recent d’Espanya.

La segona part del títol d’aquesta exposició “superar la postguerra” és segons ha explicat la regidora d’Arxiu i Memòria Històrica, Pilar Gómez, l’objectiu principal d’aquesta mostra i d’aquest departament de l’Ajuntament de Manises que treballa per fer un pas endavant i superar una etapa en la qual “dècades després de la mort de Franco, la Guerra Civil encara en algunes zones del nostre país, segueix sent objecte de diferències profundes entre els ciutadans”.

Aquesta proposta s’emmarca en el conjunt d’activitats dels Grups d’Investigadors de la Universitat d’Alacant Espanya Contemporània (EC), Memòria, Identitats i Ficcions (MIF) i Memòria i Identitats Literàries i Culturals (MIDEL) i la col·laboració del Projecte emergent “Història i poètiques de la memòria” (GRE13-29), del Museu de la Universitat d’Alacant, de l’Arxiu de la Democràcia, de l’Aula de Cinema i del Centre d’Estudis Iberoamericans Mario Benedetti de la mateixa universitat; a més del Centre de Documentació de Recuperació de la Memòria Històrica i del Grup d’Estudis d’Història Local i Fonts Orals de la Universitat Jaume I de Castelló, de DACSA Produccions i de la Comissió de la Veritat integrada per investigadors procedents de les universitats d’Alacant, Central de Barcelona, Illes Balears, Jaime I de Castelló i Literària València.

Tot açò ha sigut possible gràcies a l’equip de treball de recuperació de memòria històrica de la fundació Movimiento Ciudadano en col·laboració amb la Regidoria de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Manises.

Comparteix

Icona de pantalla completa