Diari La Veu del País Valencià
Manises commemora la festa del 9 d’Octubre
Manises commemora la festa del 9 d’Octubre amb l’exposició «Connectats pel valencià»

Manises commemorarà també la festa del 9 d’Octubre amb la mostra «Connectats pel valencià», que l’Agència de Promoció del Valencià organitza per commemorar aquesta festa, i que estarà oberta del 5 al 21 d’octubre en la Sala d’exposicions de l’edifici El Arte.

La exposició reuneix materials usats en campanyes per a la promoció lingüística en l’àmbit local fruit de la col·laboració de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València amb l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASDV). De fet, és el resum de vora deu anys de treball conjunt entre aquestes dos entitats i la mostra del treball comú d’altres oficines de promoció del valencià.

El títol de la mostra vol remarcar, d’una banda, la llengua com a nexe d’unió del nostre poble i de l’altra, la vitalitat del valencià que és una de les llengües més usades en la xarxa, tant a través de webs com de les xarxes socials. Es podran veure aspectes de la vida quotidiana on la llengua és ben viva i també altres, d’especialitat, on caben els neologismes o els cultismes.
L’exposició està estructurada en diferents àmbits com són els sectors econòmics, culturals i socials en què han incidit aquestes campanyes de foment de la llengua.

Dins de l’àmbit del comerç, un dels sectors a què s’han dedicat més esforços és el comerç local. Des de campanyes per als forns, peixateries, fruiteries i mercats a botigues de roba, calcer i complements. D’altra banda, a l’àmbit de l’educació estan els cartells dels ossos i músculs, destinats tant a les escoles com als centres de salut i els consultoris mèdics. Altre exemple porta el lema «Festes tot l’any» amb una sèrie de campanyes per a difondre el lèxic de les nostres festes com el cas del vocabulari de Moros i Cristians o les falles.

El regidor d’Us i Promoció del valencià de l’Ajuntament de Manises, Xavier Morant, ha destacat part del text de presentació de l’exposició ja que «el valencià és la llengua pròpia del nostre poble, potser el valor més distintiu, i cal que siga també el valor que ens cohesione. Estimem la nostra llengua de la millor manera: parlant-la, escrivint-la, transmetent-la als nostres fills i acollint en valencià els nouvinguts».

Tots els materials de l’exposició també estan disponibles per a ser descarregats en la pàgina web de la Diputació de València www.dival.es/va/normalitzacio.

Comparteix

Icona de pantalla completa