Diari La Veu del País Valencià
El Severí Torres entre la prepotència i la ineficàcia
Es fa molt difícil d’explicar com encara, en ple segle XXI, on tot s’esdevé frenèticament i la celeritat en tot allò que es fa és una prioritat, el nostre poble continue patint la demora en la construcció d’un centre escolar absolutament necessari. I quan parle de poble em referisc a xiquets i xiquetes que es veuen obligats a assistir a la seua escola, la que recordaran, la que formarà part important per a tota la seua vida, en unes condicions absolutament precàries. Qui els ho pot explicar a ells? Qui els fa entendre que quan plou han de menjar a classe perquè no poden travessar un carrer completament destrossat? Després reprendrem la pregunta, perquè no vull entrar en polèmiques estèrils ni formaré part de les lamentacions. Ara mateix, l’únic que ens ocupa i ens preocupa a tota la corporació municipal i a mi mateix, en la meua qualitat de màxim responsable de l’Ajuntament, és resoldre una situació que ha mamprès un camí oposat al de la solució definitiva, que no és una altra que la construcció, tan esmentada i mediatitzada, del nou Severí Torres.

És l’hora de fer saber què és el que realment provoca tot aquest retard en una obra que fa molt de temps que està licitada i aprovada. És evident, tots ho patim en moltes ocasions, que actualment encara ens trobem en un autèntic eixam burocràtic en qualsevol afer que haja de resoldre una administració pública. Però n’hi ha molt més en este tema, i ara cal ser absolutament transparent per fer vore a tothom amb quin tipus d’entrebancs ens hem topat des del minut zero per a poder executar finalment les obres del Severí.

ALDESA, l’empresa adjudicatària.

No descobriré res si dic que qualsevol empresa vol aconseguir rèdits econòmics amb el seu treball. És lícit, i encara més, és absolutament necessari. Ara bé, per sort per a una societat civil sana, no tot val. El cert és que l’empresa a qui va ser designada la licitació, ALDESA, actualment es nega a continuar amb una obra que ja va començar al setembre amb la retirada del fibrociment, un material nociu per a la salut de tota la comunitat educativa. Una acció feta, al meu parer, com a estratègia de pressió, ja que no és normal començar un projecte d’estes dimensions si no tens clar que l’acabaràs.

I és que, un cop feta la tasca de què parlàvem, l’empresa ALDESA va decidir unilateralment aturar l’obra i deixar un escenari completament dantesc per on, que els quede ben clar si llegeixen este escrit, viuen la seua experiència escolar més de 300 alumnes que no tenen cap culpa d’absolutament res. I esta lamentable actuació no es pot emparar sota cap excusa econòmica ni injustícia palmària, perquè foren ells mateixos els qui rebaixaren un 31% el preu de la licitació original per quedar-se l’obra. Sí, efectivament, una licitació que partia inicialment dels, aproximadament, 5.200.000€, va ser assignada a una empresa (ALDESA) que es va oferir voluntàriament a executar l’obra per un import de, també aproximadament, 3.900.000€. Amb els imports de què estem parlant, no sabien quina era la dimensió de l’obra? No entenien el projecte? No el van estudiar abans de presentar una oferta? Doncs, malauradament, sembla que no. O realment sí que sabien les deficiències del projecte i esperaven anar augmentant a poc a poc el pressupost?

Vertaderament l’actitud de l’empresa segueix fidelment el patró del model de corrupció que fins ara estava establert al nostre País Valencià, aquell que garantia que les obres, malgrat el preu en què estaven pressupostades, s’encarien sistemàticament. Afortunadament, ara per ara, això ha canviat, i l’actitud xantatgista de l’empresa envers la Conselleria d’Educació i el nostre mateix Ajuntament no els està funcionant ni de cap manera els funcionarà. Perquè és molt senzill: les obres s’han d’executar d’acord amb el projecte original. No s’ha de canviar absolutament res, ni abaratir costos en materials ni canviar la dinàmica de res com planteja l’empresa, simplement, el nou Severí Torres s’ha de fer i prou.

Amb esta manera de fer que està mostrant l’empresa ALDESA, únicament i exclusiva estan demostrant que l’únic que els interessa són els diners. Els és igual que la vorera estiga completament inutilitzada, que els xiquets i xiquetes estiguen amuntegats a les aules perquè han desfet els espais d’Infantil, que hagen de creuar cada dia zones on corre veritable perill la seua vida…, els té igual, i això, en un tema tan sensible com l’Educació dels nostres fills i filles, ens implica a tots, i a mi i a tota la Corporació Municipal, els primers.

A més, i per si no en tinguérem prou amb tota esta voràgine de despropòsits, per a acabar amb la licitació de l’obra l’empresa demana una indemnització i amenaça (sí, amenaça) la Conselleria i la mateixa Generalitat d’obrir un contenciós administratiu en cas que li siga denegada. Més enllà de disquisicions legals que no ens ocupen, això significa més demora encara en l’execució de l’obra i, per consegüent, més precarietat en el procés educatiu dels xiquets i xiquetes que volen i trien l’educació pública, aquella que es vanaglorien tant de dir que és la de tots. Si realment és la de tots, a nosaltres ens ho han de demostrar, perquè puc dir sense por a equivocar-me que no hi ha hagut cap gest real i contundent de les institucions públiques valencianes per solucionar un tema tan delicat. Entenc i conec totes les traves legals, però també la valentia i la voluntat política, i d’això, i lamente profundament fer-ho públic, no n’hi ha hagut gens. De fet, la major part de la informació institucional rebuda no ha sigut per vies oficials, cosa que ens produeix un desencís inversament proporcional a la confiança que sovint els fem arribar.

No obstant això, estic segur que abans que acabe la legislatura tindrem el nostre Severí Torres en funcionament. Hem de ser positius i pensar que ara tenim una gran ocasió per fer la licitació nova com cal, amb un projecte adequat a la normativa i en un espai ja aclarit que seran els suports necessaris perquè ja no càpiguen excuses i s’executa l’obra del nou Col·legi amb totes les condicions. És l’hora de fer les coses ben fetes, perquè bona part de la culpa que la situació estiga així la té la pressa de l’anterior equip de govern en licitar unes obres que no reunien les garanties necessàries per a executar-se.

Definitivament, el final de la construcció del que ha de ser el nou Col·legi Públic Severí Torres roman desesperadament entre la prepotència i el xantatge d’una empresa i la ineficàcia i manca de voluntat real d’una institució pública. I per tant, l’única realitat que podem transmetre sense por a equivocar-nos és que tenim 313 xiquets i xiquetes patint un malson per exercir el seu dret humà a rebre una educació.

I entre tot aquest trist escenari, una lliçó: la il·lusió que cada dia transmeten els alumnes del Severí Torres, que més enllà de les dificultats, acudeixen feliços al seu centre per a compartir i gaudir de la seua escola amb un meravellós somriure que lluitarem cada dia perquè no s’esborre mai dels seus rostres.

Només em queda transmetre el més ferm suport de tota la corporació municipal tant a l’AMPA com a l’equip directiu del Severí Torres i encoratjar-los a seguir amb la seua lluita i les seues reivindicacions. Estarem sempre al seu costat.

Per un Severí Torres nou ja!

Óscar Noguera

Alcalde de Castelló

Mots clau
Font

Comparteix

Icona de pantalla completa