Diari La Veu del País Valencià
Castelló – Un febrer replet d’activitats a la Sardinera
La presentació de ‘Fer Harca (2)’ enceta un febrer replet d’activitats a la Sardinera

El llibre ‘Fer Harca (2). Més històries medievals valencianes’, es presentarà el pròxim divendres 10 de febrer a les 19h al Centre Social La Sardinera (C/ Ramon i Cajal, 14).

Després de l’enorme èxit de ‘Fer Harca. Històries medievals valencianes’, arriba una segona entrega d’eixes píndoles sobre el nostre passat que Frederic Aparisi, Vicent Baydal i Ferran Esquilache tracen amb l’enginy, l’agilitat i la sorprenent capacitat de seducció dels bons historiadors. Ací aborden interessants qüestions generals de la societat baixmedieval com l’eclosió de la diversitat lingüística, el paper social de les dones, el funcionament de la medicina, la xarxa de fires mercantils, el tabú del canibalisme o el càstig previst per als banquers que defraudaven els seus clients. Així mateix, s’endinsen en aspectes diversos de productes tan essencials per a la dieta humana com els cereals i el pa o altres de caràcter complementari, com el torró i el sucre de canyamel, que troben el seu origen, precisament, en aquella època. També el llegat andalusí i les sempre inestables relacions entre cristians i musulmans centren la seua atenció, amb textos sobre les Coves dels Moros, la figura del sàyyid Abu Zayd o la crema de Cocentaina en agost de 1304. En esta ocasió, a més a més, els tres membres del Grup Harca recreen literàriament sengles passatges de la història valenciana: l’intens setge de Montcada en 1234 per part de tropes feudals i l’esclavització de tota la seua població andalusina, els moments previs a la revolta protagonitzada pel jurista morellà Francesc de Vinatea contra els monarques Alfons el Benigne i Elionor de Castella, i la vida quotidiana dins dels murs de l’aparentment tranquil monestir de Sant Jeroni de Cotalba, en la Safor. Un fascinant i captivador viatge que es tanca amb una ruta per les petjades en terres valencianes de la conquesta de Jaume I.

Febrer ve carregat d’activitats al CS La Sardinera

Dissabte 11 a les 18.30h seguirà l’activitat a la Sardinera amb la projecció del documental ‘Ojo de agua. Una mirada diferente’, de l’autor Vicent Pons.

La setmana següent servirà per acollir un campionat del joc de cartes de moda entre els valencians, ‘La Fallera Calavera’. Per a poder inscriure’s al campionat tan sols hi ha que escriure un missatge privat a la pàgina de Facebook del Centre Social La Sardinera o enviar un correu a [email protected]. El torneig començarà a els 16.30 del dissabte 18 de febrer.

Per arrodonir un febrer farcit d’activitats, l’Assemblea de Joves, amb la col·laboració del Centre Social La Sardinera i l’Ajuntament, ha organitzat la segona edició del ‘Siopara Quin Carnestoltes’ amb esmorzar popular, jocs per als més menuts, xaranga, cucanyes, música i moltes coses més. En els pròxims dies informaran d’on es poden adquirir els tiquets per a l’esmorzar i el sopar. El colofó final del dia el posaran la xaranga l’Atrilet, el gurp de música Rayband (versions dels ’80 i ’90) i el punxa-discos Biano (ex membre d’Orxata Sound System), que actuaran a la plaça de l’Om.
CS La Sardinera
Mots clau

Comparteix

Icona de pantalla completa