Diari La Veu del País Valencià
Visita d’alumnes de la Facultat d’ADE-UPV a l’Ajuntament de Castelló
Visita d’alumnes de la Facultat d’ADE-UPV per estudiar les claus de l’e-Administració

L’objectiu general del Grau en Gestió i Administració Pública (GAP-UPV) és que els estudiants adquireixen les habilitats i coneixements necessaris per ocupar llocs de treball de gestió tècnica de caràcter generalista i interdisciplinari, i de comandament relacionats amb l’Administració Pública, bé a la mateixa Administració, bé en empreses privades que treballen per a l’Administració.

El passat dimecres 9 de novembre, l’Ajuntament de Villanueva de Castellón va rebre la visita d’un total de 50 alumnes de quart curs del Grau en Gestió i Administració Pública (GAP) de la Facultat d’ADE de la Universitat Politècnica de València, acompanyats per 3 professors del Dpt. d’Organització d’Empreses d’aquesta Facultat, Mar Robert, Lluis Pedrosa i Santiago Bonet, aquest últim informàtic municipal de la nostra localitat, per tal de conèixer en primera persona els avançaments en Administració electrònica (eAdministració) posats en marxa per l’Ajuntament en els 2 últims anys.
Durant la visita es va fer un recorregut per les instal·lacions començant per les Oficines de la planta baixa, on fa ja 12 mesos que es va posar en marxa el registre d’entrada electrònic, mitjançant un modern sistema de gestió d’expedients, veient com s’inicia l’anomenat ‘Procés administratiu comú’ de forma electrònica, segons recull la nova Llei 39/2015 d’obligat compliment que va entrar en vigor el passat 2 d’octubre.
La visita va continuar a la Sala de Plens on, després de la benvinguda oferida per l’Alcalde de la localitat, Òscar Noguera, i posteriorment pel regidor de noves tecnologies, Lluis Ferrando, es va exposar tots els detalls tècnics, i especialment, organitzatius de la Transformació Digital d’una entitat local, basats en 4 pilars que sustenten aquest tipus d’iniciatives, destacant els projectes:
1. Adequació del Sistema d’informació: implantació d’un nou Centre de Procés de Dades (CPD) i interconnexió de les 8 seus per Xarxa Privada Virtual (VPN).
2. Projecte de Gestió electrònica d’expedients: implantació de la plataforma GESTIONA, incloent en breu la nova seu electrònica.
3. Projectes de Transparència i participació: implantació de la nova pàgina web amb connexió a xarxes socials, retransmissió dels vídeos dels plensper Internet i ràdio OM / FM, i nova revista en línia ElMiragall.org amb novetats per web, email i WhatsApp / Telegram.
4. Projectes de Digitalització de processos de cada departament: amb la implantació de l’Aula Virtual de l’Escola Pública d’Adults i en breu de portals per a l’obtenció del Volant d’empadronament, i la Reserva d’instal·lacions del Poliesportiu, Pagament de rebuts, etc. amb pagaments a través de TPV virtual.
En l’àmbit polític, l’alcalde, Òscar Noguera i el regidor de noves tecnologies Lluis Ferrando, destacaven com a exemple d’indicadors clau de l’èxit d’aquestes iniciatives anteriors, les 83.000 visites a la web d’ElMiragall.org, 979 seguidors de Facebook o 875 subscrits al canal de Whatsapp, que demostren el gran interès que aquestes noves tecnologies estan despertant entre la població, accelerades per la irrupció dels anomenats ‘natius digitals’. Segons Noguera, ‘la nostra intenció és treballar per a les persones i aconseguir un Castelló més Informat i participatiu’.
En l’àmbit jurídic, el secretari, Josep Antoni Momparler, destacava les 1.752 Resolucions d’Alcaldia amb el seu corresponent expedient administratiu dels ultims 12 mesos, enfront als 541 de 2006, més del triple de fa 10 anys mantenint els mateixos 10.000 registres d’entrada que llavors i aumentant la càrrega administrativa degut als canvis legislatius, però amb la paradoxa que s’estan duent a terme amb menys recursos humans que llavors, a causa de les retallades en matèria de pressupostos que tenim totes les Administracions Públiques (AA.PP).
En l’àmbit tècnic, l’informàtic municipal, Santiago Bonet, destacava que el problema de la Transformació Digital de les AA.PP., no és un problema tecnològic o de manca de recursos econòmics, és un problema de recursos humans, no és gens fàcil el canvi, afecta a les persones: Cal canviar la mentalitat de les persones, una per una, departament per departament, i seu per seu.
La visita va finalitzar al nou Centre de Procés de Dades (CPD) de la localitat, posat en marxa amb el suport econòmic de la Diputació de València, preparat per a albergar de forma segura tots els sistemes d’informació i sistemes de seguretat que donen cabuda a tota aquesta activitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa