Diari La Veu del País Valencià
Castelló – Documentals sobre els afusellats a Paterna
Els documentals sobre els afusellats a Paterna al Teatre Ideal

La Regidoria de Cultura projectarà aquests dos documentals sobre els afusellats a Paterna que es varen enregistrar a l’any 2012 i 2015 respectivament; comptarem amb la presència dels directors que ens presentaran els documental abans de la projecció, l’entrada serà gratuïta:

El Terrer: Un poble emmudit

Entre 1939 i 1956, el franquisme va afusellar més de dos mil republicans a Paterna de tots els llocs del País Valencià i de la resta de l’Estat espanyol. Van ser anys de terror, de silenci, d’arbitrarietats, d’eliminació planificada i sistemàtica de qualsevol vestigi progressista. El documental retrata l’esforç col·lectiu del poble de Paterna per recuperar la memòria i la dignitat dels quals van morir per defensar la democràcia. Tot mostrat a través del punt de vista d’aquells protagonistes que es van veure silenciats i aquelles veus condemnades a l’oblit. (part I. Els afusellats a Paterna).

Diumenge 23 d’octubre
19.00 h
Teatre Ideal
Dones de novembre: Les fosses clandestines del franquisme.

Paterna és el segon lloc d’Espanya amb més afusellats durant el franquisme. El cementeri està ple de fosses clandestines, més de dos mil tres-cents republicans de tot l’Estat. Es la història de Josefa Celda en busca del forat on està el seu pare, un pagès d’Esquerra Republicana, i la trama burocràtica per a fer possible l’exhumació. És la història de les “dones de negre”; les mares, esposes i filles que cada 1 de novembre, dia de Tots els Sants, han acudit des de 1939 al cementeri per a homenatjar als familiars, a voltes amb el risc de la seua vida.( part II. Els afusellats a Paterna).

Diumenge 30 d’octubre
19.00 h
Teatre Ideal

Comparteix

Icona de pantalla completa