Diari La Veu del País Valencià
Descens de l’atur a costa de l’ocupació de qualitat
RedactaVeu / València

El descens de l’atur registrat al País Valencià durant el mes de novembre ha sigut de l’1,46%, en el qual 8.329 persones han trobat una ocupació. L’atur ha baixat en tots els sectors productius, 3.542 menys en Serveis, 2.156 en Indústria, 1.979 en Construcció, i 618 en Agricultura.

El nombre de contractes realitzats ha descendit en un 28%, havent-se formalitzat menys fins i tot que al novembre del 2012. A aquest menor ritme de contractació se suma una durada cada vegada menor, ja que el percentatge de temporalitat pràcticament arriba fins el 92%.

La destrucció d’ocupació de qualitat es consolida, la tendència a aprofundir en la precarietat no pot compensar el descens de l’atur registrat, que difícilment resisteix una anàlisi més profunda de causes: menor registre per desconfiança, emigració.

Ana García Alcolea, secretària d’Ocupació de CCOO PV afirma que “la reforma laboral ha aconseguit que cada vegada més persones estiguen disposades a treballar per menys salari i en pitjors condicions. Una precarietat incentivada des del Consell que incomprensiblement fomenta l’ocupació temporal i a temps parcial amb diners públics: subvencionant contractes de 5 hores setmanals durant 3 mesos”.

Actualment cap indicador permet augurar que el descens de l’atur siga per polítiques positives de creació d’ocupació, sinó, en tot cas, a la forta dependència del sector serveis, així com a l’estacionalitat productiva i a una sèrie de mesures que afavoreixen un mercat laboral basat en la temporalitat.

CCOO PV no solament denuncia les conseqüències socials de seguir rebaixant salaris, prestacions, i drets, disminuint el benestar i augmentant la pobresa, sinó que qüestiona la seua utilitat: “és una estratègia suïcida, estem malgastant l’aire que necessitem”.

La secretària de Formació, Ocupació i persones aturades argumenta que segons el Llibre Verd sobre Ocupació, desenvolupat per l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva juntament amb les Universitats, combinem perillosament una sobrequalificació juvenil amb una escassa oferta de llocs qualificats, així com abundància de llocs directius ocupats per persones sense cap titulació.

Propostes sindicals

Les diferents reformes han facilitat l’ajust dels costos de producció a falta de millors estratègies competitives. Les propostes sindicals per a atallar la desocupació inclouen impulsar la política industrial, potenciar els instituts tecnològics, perseguir l’economia submergida i el frau fiscal, potenciar les energies renovables, i salvaguardar el sector públic en compte de privatitzar-ho, com a font generadora d’ocupació i protectora de drets fonamentals com educació, sanitat o serveis socials.

El sindicat considera que ha arribat el moment que la reactivació econòmica substituïsca les polítiques de retallada, de generar ocupació estable i millorar els salaris. “Dignificar els ingressos i fomentar l’estabilitat és l’única palanca capaç de provocar un augment de la demanda interna” assegura Alcolea però “aquest canvi de tendència requereix que fluïsca el crèdit, enfrontar l’eternament postergat canvi del model productiu i millorar la competitivitat dels productes”.

UGT-PV: l’ocupació precària no ens traurà de la crisi

Les dades de la desocupació registrada al mes de novembre al País Valencià indiquen un descens en 8.329 persones, un 1,46%, la qual cosa deixa el total en 561.618 persones. Per al sindicat aquestes xifres no obeeixen necessàriament al fet que es crea ocupació de qualitat, més aviat al contrari, la contractació ens indica que durant aquest mes ha descendit en un 21% la contractació indefinida i en un 18% la temporal, especialment, entre les persones joves.

A més, les dades del mes de novembre tenen un alt component d’estacionalitat, ja que s’expliquen per milers les contractacions que es realitzen per a cobrir la campanya de recollida de cítrics, 12.481 noves altes en el règim agrari i les dels seus serveis associats. No obstant açò, el nombre d’altes en el règim d’autònoms amb prou faenes aconsegueix 799, la qual cosa indica que el mercat laboral valencià és feble i ofereix ocupacions de molt baixa qualitat i intermitents que no permeten millorar les condicions de vida de centenars de milers de treballadors i treballadores. En aquest sentit, la UGT-PV denuncia que l’ocupació precària no ens traurà de la crisi. Cal generar ocupació de qualitat en un escenari d’estabilitat.

D’altra banda, la UGT-PV torna a criticar l’abandó per part de l’Estat, Govern central i administracions autonòmiques, de les persones aturades. Una qüestió que es veu reflectida en els descensos continuats de la taxa de cobertura que, en l’últim any, és de dos punts percentuals. Així, al mes de novembre 11.549 persones han deixat de percebre subsidis i prestacions deixant la taxa de cobertura en el 51,78%, la més baixa des de l’inici de la crisi. És a dir, pràcticament la meitat de les persones aturades no té cap ingrés, la qual cosa és un brou de cultiu per a l’economia submergida, ja que algunes empreses sense escrúpols s’aprofiten d’aquesta situació per a incrementar els seus beneficis a costa de mantenir a part dels seus treballadors en una situació irregular que ha de ser atallada.

Comparteix

Icona de pantalla completa