Diari La Veu del País Valencià
El PP comença a desmantellar el Consell Valencià de Cultura
Europa Press / València

El projecte de llei de la Generalitat plantejava reduir de 21 a 15 els membres del CVC, però el PP ha presentat una esmena amb la qual el nombre de consellers es queda en 15, que seran elegits per Les Corts per majoria de dos terços, entre persones de rellevant prestigi o reconeguts mèrits intel·lectuals dins de l’àmbit cultural valencià, a proposta dels grups parlamentaris. També s’ha donat llum verda a altres esmenes dels populars relatives a la composició, nomenaments i cessaments.

Per part de l’oposició s’han aprovat, per unanimitat, dues esmenes del grup socialista i una de Compromís en les quals proposen noves incompatibilitats per ser membre del CVC, com la del ser alt càrrec del sector públic de l’administració autonòmica o estatal o ser membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, del Consell Jurídic Consultiu o de la Sindicatura de Greuges.

El diputat socialista Juan Soto ha expressat el seu “rotund rebuig” a qualsevol reducció de membres i ha preguntat al PP “com decideix les coses” i “per què passem de 21 a 11 –membres– i després a 15”. “On està el rigor i la justificació?”, ha inquirit.

El representant popular Rafael Maluenda ha respost que tenen la mateixa “legitimitat” que qualsevol grup per a presentar esmenes i que han considerat que 15 consellers és un número “més adequat”.

“Tinguen la completa seguretat que nosaltres analitzem totes les qüestions i, en aquest cas, estem pensant en l’austeritat”, ha manifestat Maluenda, qui ha rebutjat que es perda” autogovern” i ha ressaltat que el CVC seguirà sent “igual de potent i eficaç”.

Juan Soto ha subratllat que “és més important que mai tenir un CVC potent, en plena forma, en plenitud de drets, sense amputacions de cap tipus, que siga capaç de complir amb el seu objectiu de protegir i preservar el patrimoni cultural valencià, en un moment en el qual està més amenaçat que mai el patrimoni cultural i el patrimoni audiovisual”.

Sobre aquesta qüestió, considera que el CVC ha d’estar “molt en forma” per a “exigir al Govern que protegisca i repare els possibles danys irreparables que s’han produït per la forma tan salvatge i abrupta de desendollar Radiotelevisió Valenciana”, i ha anunciat una proposta perquè el patrimoni audiovisual de l’empresa siga declarat bé d’Interés cultural.

Per a Soto, “la raó econòmica –de reduir la xifra de membres del CVC-_ és falsa” i ha denunciat que el PP “vol amputar l’autogovern”. Alhora, en la seua segona intervenció, ha destacat que “es pot rebaixar el número de membres del CVC, però caldria esperar que cadascun dels consellers esgotara el seu mandat de manera natural”. Així ha criticat que el PP vol “interrompre de manera abrupta el mandat”.

De la mateixa manera, el parlamentari de Compromís Josep Maria Pañella ha advertit que “reduir les institucions democràtiques és reduir la democràcia”, i ha assenyalat que en el seu grup “no tocaríem el CVC en aquest moment”. Tot i això, considera que “si cal modificar la llei, faríem modificacions substancials”.

Així, advoca per augmentar les funcions de l’òrgan de manera que siga “un mediador entre sectors culturals i l’administració”, entre d’altres. També planteja que les compensacions dels membres siguen equivalents al salari mínim interprofessional, el que “sí suposaria un verdader estalvi”, ha manifestat.

Per part d’EUPV, la diputada Esther López ha criticat que “aquest govern balafiador intenta enganyar dient que la reducció de membres reduirà la despesa pública”, però ha ressaltat que això és “una cortina de fum”. Segons la seua opinió, no s’aconseguirà “austeritat”, però ha lamentat que sí “falta de pluralitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa