Diari La Veu del País Valencià
El Congrés aprova definitivament la Llei Wert només amb els vots del PP
ACN / Madrid

La Llei Wert ha quedat definitivament aprovada un cop superat tot el tràmit parlamentari, on ha topat amb l’oposició frontal de tots els grups. En aquest període, el PP ha rebutjat onze esmenes a la totalitat i ha fet poques incorporacions a la Llei, algunes, com les acordades amb UPyD, per remarcar el caràcter ‘vehicular’ de la llengua castellana a les aules. 



És la setena llei educativa de la democràcia i ha rebut el rebuig de la pràctica totalitat de col·lectius del món docent. El govern espanyol manté que es tracta d’una norma que busca la millora del sistema educatiu i, especialment, plantar cara a l’alt índex d’abandonament escolar, a més d’incrementar el rendiment dels alumnes, un dels més baixos d’Europa. 




Els punts més polèmics de la Llei a Catalunya fan referència a l’obligatorietat de la Generalitat a oferir escolarització en castellà als alumnes que ho sol·liciten. Si no ho fa, l’Estat pagarà l’escola privada a les famílies que denuncien que no existeix l’oferta i posteriorment restarà els diners de les transferències al govern català.



La norma també permet que les escoles que separen els nens per sexes puguen optar al concert i estableix que la religió és una assignatura computable per a la nota final.

En canvi, elimina del currículum Educació per a la Ciutadania i crea l’assignatura de Valors”


La Generalitat de Catalunya ja ha avançat que no té intenció d’aplicar la norma, igual que el País Basc i Andalusia. A més, tots els grups de l’oposició menys UPyD han signat -i ratificat posteriorment- un document que estableix que la derogaran tan bon punt qualsevol d’ells aconseguisca arribar al govern espanyol. 



El PP rebutja l’última reprovació



Minuts abans de la votació definitiva de la Llei, el Congrés ha rebutjat amb els vots del PP i l’abstenció d’UPyD una moció del PSOE per reprovar el ministre d’Educació.



El govern espanyol vol que els canvis previstos a la LOMQE per a la primària i per a la Formació Professional Bàsica es comencen a aplicar en el curs acadèmic 2014-15. Ja de cara al curs 2015-2016 la Llei Wert s’implantaria a la resta del sistema educatiu, és a dir, als estudis de Secundària i de Batxillerat.



Durant el debat d’aquest dijous, els grups han expressat novament la seua oposició i han retret a Wert que aquesta siga una llei que vulnera les competències de les autonomies, que malmet la feina dels docents i que ha superat el debat a Les Corts sense aconseguir cap mena de consens, ni amb altres formacions ni tampoc amb el món docent.



Comparteix

Icona de pantalla completa