Diari La Veu del País Valencià
La Unió es desmarca de la ‘tractorada’ de l’arròs
RedactaVeu / València

La sectorial de l’arròs de la Unió de Llauradors ha decidit desmarcar-se de la ‘tractorada’ que aquest sector té prevista per a aquest dijous, davant la monopolització i falta de diàleg sobre el desenvolupament de la mateixa per part de Cristóbal Aguado i per entendre que, al final, es tracta més d’una “cavalcada folklòrica” que d’una protesta reivindicativa necessària davant la greu situació a la qual es veurà abocada el sector.

Aguado ha realitzat declaracions intencionades en els últims dies que, en lloc de sumar esforços, el que han fet és dividir el sector arrosser valencià. En tot moment, s’ha negat al fet que fóra una protesta unitària, blanca, exclusiva i monopolitzada per una sola organització agrària com així serà; molt al contrari de la que es va celebrar el passat any amb un caràcter unitari i integrador, i que va ser impulsada per la Unió sense protagonisme perquè, igual que enguany, es considera que els interessos del sector arrosser estan bastant per sobre dels interessos particulars.

El sector de l’arròs de la Unió ha intentat esgotar totes les vies de diàleg amb l’actual equip de Conselleria d’Agricultura a fi d’aconseguir el manteniment de les ajudes agroambientals en 2014. El fet que no es prorroguen definitivament les ajudes és una responsabilitat única i exclusiva de la Conselleria d’Agricultura, i no de la Unió Europea o del Ministeri d’Agricultura, com es pretén confondre els productors per part d’alguns dirigents agraris que posen el ventilador en marxa per a no concretar les responsabilitats sobre els qui realment les tenen. Però no diuen que en altres Comunitats Autònomes sí seran convocades aquestes ajudes, “deixant els nostres arrossers en desavantatge competitiu”, lamenten des de la Unió. Per tant, realitzar un acte de passeig de tractors com el que finalment es pretén sense tenir clar contra qui es protesta, resulta més “una cavalcada folklòrica que una protesta reivindicativa”.

Mocions a tots els ajuntaments de municipis amb cultiu de l’arròs

La Unió porta treballant i lluitant pel sector en general i per les ajudes agroambientals en particular des de 2011. Quan van començar els impagaments, la Unió ja va reclamar. En aquest sentit, va presentar denúncies a la Conselleria d’Agricultura, en el mateix Parc Natural de l’Albufera i al final es va arribar fins i tot a Brussel·les on es presentà denúncia a l’Oficina de la Representació de la Comissió Europea a l’estat espanyol, situada a Madrid. També es van presentar mocions a tots els ajuntaments de municipis amb cultiu de l’arròs i es va traslladar la problemàtica a diversos eurodiputats valencians. Finalment, l’any passat es va decidir convocar una ‘tractorada’ blanca amb tot el sector, cercant una vertebració del mateix per a poder reivindicar la problemàtica arrossera general i no particular.

No obstant això, i malgrat els intents de Cristóbal Aguado per desviar l’atenció del problema real, la Unió, amb l’objectiu de no desestabilitzar més els productors, desitja deixar clar que dóna suport perquè els seus associats participen en la ‘tractorada’ sense distintius de la seua organització com ja es va fer l’any passat.

La sectorial de l’arròs de la Unió afirma que seguirà treballant pel benefici del sector i espera que el sector responga unit en les pròximes dates perquè els reptes de cara al futur són massa importants com per a actuar de forma individualista i egoista.

Comparteix

Icona de pantalla completa