Diari La Veu del País Valencià
Escola Valenciana presenta el document ‘30 x 30’ en l’XI Nit de l’entitat
RedactaVeu / València

La XI Nit d’Escola Valenciana s’ha celebrat el 23 de novembre de 2013 a Canet d’en Berenguer, al Camp de Morvedre. És la gala de lliurament dels guardons d’Escola Valenciana i la presentació de les poblacions on s’organitzaran les Trobades d’Escoles en Valencià el pròxim any. Els guardons reconeixen la tasca que realitzen entitats i persones per la normalització del valencià en diversos àmbits. Pel que fa a les Trobades 2014, s’estendran per la nostra geografia sota el lema ‘Escola Valenciana, la nostra escola’.

Aquest esdeveniment reuneix representants d’entitats i institucions socials, culturals, acadèmiques i del món polític. És per això que s’ha comptat amb la presència, entre d’altres, de Juan Pablo Valero, subdirector general d’Innovació i Qualitat Educativa de la Conselleria d’Educació; del president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer; de les universitats públiques valencianes; del món editorial; representants del sindicats de l’ensenyament de CCOO-PV, la Intersindical Valenciana i UGT-PV, així com dels partits polítics PSPV-PSOE, Coalició Compromís, EUPV i ERPV.

L’XI Nit d’Escola Valenciana ha tingut com a eix centrar la commemoració del 30 aniversari de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV). En el seu discurs, Vicent Moreno ha destacat la necessitat d’una llei com la LUEV i ha explicat: “diem també que ha de ser una llei efectiva i els drets lingüístics dels ciutadans han d’estar fermament assegurats. Assegurar els nostres drets suposa que els governants han d’assumir una sèrie de deures que estan incomplint, en molts casos, de forma sistemàtica. Volem que s’elaboren decrets per desenvolupar-la com pertoca. Una tasca que no s’ha fet. Una feina pendent i imprescindible per a consolidar la normalització del valencià. No estem disposats a esperar 30 anys més, ni esperar a l’any 2015. Els nostres drets lingüístics són de llei i denunciarem qui atempte contra ells”.

El president d’Escola Valenciana ha presentat en l’acte el document Trenta per trenta, que són trenta mesures per a trenta anys de LUEV que es condensen en cinc àmbits: el polític, l’administratiu, el social, l’educatiu, i l’àmbit de la cultura i la comunicació.

Aquestes propostes estan dirigides als polítics i governants valencians i des de l’entitat cívica s’ha apel·lat a la necessitat del consens de totes les forces polítiques per fer-les efectives quan més aviat millor: “Són actuacions concretes que haurien de circular pels plenaris dels ajuntaments i per Les Corts valencianes amb un únic objectiu: afermar el camí de la normalització del valencià”, ha assegurat Vicent Moreno.

La decisió de tancar RTVV per part del president de la Generalitat també ha estat un tema molt present en la vetllada cultural d’Escola Valenciana: “No tenim premsa escrita en paper, ni ràdios, ni televisions privades que parlen en la nostra llengua. L’ensenyament, comptant també amb tots els entrebancs amb els quals ens trobem, no pot ser l’únic àmbit per aconseguir la normalització del nostre màxim tret d’identitat. Tancar un espai comunicatiu públic com RTVV suposa un greu revés i un pas enrere per aconseguir aquest objectiu. Tancar RTVV és llevar-li la veu al nostre poble”, ha destacat el president d’Escola Valenciana.

La gala dels guardons ha servit per a agrair la resposta social a la crida econòmica que Escola Valenciana va anunciar fa un mes. Queda just una setmana perquè finalitze el Verkami “Fes Escola Valenciana!” i continuen fent-se aportacions per assegurar el funcionament de totes les activitats que porta a terme l’entitat.

A la XI Nit s’ha anunciat també quina serà l’ONG a la qual se li destinaran els fons que es recapten en la campanya escolar ‘Un euro, llavor de solidaritat 2014’, que l’entitat proposa cada any als centres educatius per treballar el valor de la solidaritat. Els fons que es recapten es destinaran a un projecte d’educació en valors de la delegació d’Amnistia Internacional al País Valencià.

L’acte ha comptat amb l’actuació de la Muixeranga del Camp de Morvedre i un espectacle de la companyia Camí de Nora i del grup Kalma.

Els guardonats en la XI Nit d’Escola Valenciana

  • Guardó a la Trajectòria Individual: Adela Costa.

L’ha lliurat Montse Morales, representant de l’entitat Reviscola

És un guardó dirigit a persones que treballen per la nostra llengua en l’àmbit educatiu.

Adela Costa ha estat professora de la facultat de magisteri de la Universitat de València. Va ser cofundadora, directora i mestra de l’escola cooperativa Tramuntana, la primera que va realitzar l’ensenyament en valencià i que, a hores d’ara, encara continua amb el nom de La Masia. També va ser professora de Didàctica dels primers cursos de valencià per a professors organitzats per l’ICE a les primeries dels anys 70. Enguany que s’acompleixen 30 anys de la Llei dÚs i Ensenyament del Valencià resulta suggeridor també recordar que va ser coautora del llibre Sambori un dels primers llibres editats als anys vuitanta per a l’ensenyament reglat en valencià.

  • Guardó a l’Ús Social del Valencià: CEIP Rei En Jaume, CEIP Ramon y Cajal de Xirivella i CC Sant Cristòfor Màrtir de Picassent

L’ha lliurat el vicepresident d’Escola Valenciana Natxo Badenes

És el guardó que reconeix l’ús del valencià per part de col·lectius de diversos àmbits.

Els tres centres han estat l’exemple de la lluita en positiu per obrir línies d’ensenyament en valencià i per a aconseguir-ho ha calgut arribar als tribunals i fer justícia amb unes sentències favorables del TSJ valencià. El seu coratge durant anys i el fet de creure fermament en oferir una educació òptima per al seu alumnat ha servit per convertir-vos en un model a seguir quan l’Administració educativa valenciana posa entrebancs per establir els programes d’ensenyament de qualitat als nostres centres, aquells que tenen el valencià com a llengua vehicular.

  • Guardó Extraordinari: Grup d’Estudis del Medi Murbiter

L’ha lliurat M. Josep Soriano, presidenta de la Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià – Camp de Morvedre.

Aquest guardó s’atorga a entitats o personalitats valencianes amb un estret vincle amb la nostra cultura i habitualment arrelats a la comarca on se celebra eixe any La Nit.

Des de l’any 1981 el Grup d’Estudis del Medi Murbiter treballen com a col·lectiu del Camp de Morvedre amb projectes que tracten la necessitat d’arrelar l’escola al medi que l’envolta, així com l’interés i l’estudi del folclor comarcal. A assumeixen el valencià com a única llengua de treball, d’edició i d’exposició en congressos i cursets.

Comparteix

Icona de pantalla completa