Diari La Veu del País Valencià
L’Acadèmia Valenciana de la Llengua reclama una reforma de la Llei d’Ús
RedactaVeu / València

Del debat originat al llarg de les dos jornades, el simposi ha generat altres conclusions com ara la necessitat de comptar amb mitjans de comunicació públics de qualitat i en valencià, evitar el tancament de Radiotelevisió Valenciana, augmentar els programes d’immersió i ensenyament en i del valencià, i potenciar l’ús social de la llengua en tots els àmbits.

El simposi ha analitzat la situació de l’espai comunicatiu valencià per a posar en relleu la preocupació pel futur de la llengua en els mitjans convencionals actuals, si bé les noves tecnologies, en particular internet, obrin noves vies d’expressió allunyades dels poders mediàtics, econòmics i polítics.

També la industria cultural valenciana planteja grans interrogants a curt i mig termini. Encara que sectors com l’editorial i el musical han experimentat en els últims anys un creixement en la producció en valencià, la situació en el camp del teatre i de l’audiovisual resulta molt més preocupant i incerta.

Finalment, el Simposi El Valencià: present i futur ha estat clausurat pel secretari autonòmic d’Educació i Formació, Rafael Carbonell, que ha valorat de forma positiva els trenta anys d’una llei que ha significat un avanç quantitatiu i qualitatiu del valencià en el conjunt de la societat. “Hui, el 45% de la població sap llegir en valencià i un 26% el sap escriure”.

Comparteix

Icona de pantalla completa