Diari La Veu del País Valencià
Clamor en els Premis Ciutat d’Alzira contra el tancament de RTVV
RedactaVeu / Riberaexpress / Alzira.

“És una catàstrofe”, “una tragèdia”, “un dia de dol”, “una putada molt gran”, “una agressió a la llengua i la cultura”, foren algunes de les qualificacions pronunciades bé en els discursos bé a les preguntes de Riberaexpress durant la gala de lliurament dels XXV Premis Literaris Ciutat d’Alzira, celebrada anit a la Sala Rex Natura d’Alzira.

Per a l’exconseller i impulsor de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià que ara compleix 30 anys, Ciprià Ciscar el tancament de RTVV suposa “una agressió cap a la llengua i la cultura valenciana. I recorda que el motiu de la seua creació va ser, fonamentalment, “afavorir una llengua i cultura pròpia, era fer una feina vertebradora”. Císcar considera que el Consell “ha trencat el consens estatutari” i ha afegit que “quan hi haja un canvi de govern hi haurà una televisió valenciana”.

L’exconseller Ciprià Ciscar

El president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramón Ferrer i el guanyador del premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, Eduard Mira, coincidiren a manifestar que era “una dia de dol” per al País Valencià. “Ens han deixat muts” afegia Ferrer “en desaparèixer l’altaveu més important que teníem”. També des de l’AVL, el seu vicepresident, Josep Palomero deia “és una catàstrofe, ens deixen este país descohesionat”.

Per la seua part l’actor, director i autor de l’obra guanyadora del Premi de Teatre Palanca i Roca, l’alzireny Carles Alberola considera que la decisió de Fabra és “totalment equivocada, és més que un pas enrere”. I feia una crida a la negociació; “esta problemàtica s’ha de solucionar, tot és negociable, es pot fer un ens dimensionat a la realitat social que vivim”. I quan va recollir el guardó, Alberola, és mostrava molt contundent; “ens han deixat una terra cremada, ja ni ha prou”.

Mentre l’editor de Bromera, Josep Gregori assenyalava, “estem davant un empobriment impressionant en perdre l’únic espai comunicatiu que teníem els valencians, ara ens quedem sense res”. El diputat al Congrés, Joan Baldoví considera que “m’han robat una cosa que era meua, nostra, ens han arravatat un mitjà que havia de ser de tots”.

Joan Baldoví Josep Piera

També han criticat el tancament de RTVV l’escriptor local, Bernat Montagud; “em sembla molt malament, s’hauria de redimensionar i ajustar la plantilla a la realitat”, així com l’exregidora de Cultura, Consol Berenguer, “em sembla fatal perquè molta gent es queda sense feina, la veritat és que m’he quedat molt gelada”.

La gala de lliurament dels guardons va estar presentada per la periodista alcoiana, Amàlia Garrigós, que va perdre, fa un any el seu lloc de treball a Ràdio 9 en el primer ERO. Garrigós arengà els presents que participen en la manifestació convocada per a aquesta vesprada a València a les 18 hores. Una gala que es va convertir en tot un clam a favor del manteniment de la radiotelevisió pública valenciana.

Fotos: Riberaexpress.es

Comparteix

Icona de pantalla completa