Escola Valenciana entrega un guardó que la direcció de Canal 9 no acceptà

Vicent Moreno lliura el premi en directe al programa #RTVVNoestanca
6 novembre 2013 01:00h
Comunicat d'Escola Valenciana:

“Mai fins a un dia tan trist i indignant com hui cap president d’Escola Valenciana havia estat convidat a un plató en directe de la nostra televisió pública”, aquestes han estat les paraules de presentació de Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, al programa especial que s’està emetent aquesta vesprada a la Televisió Pública Valenciana per iniciativa dels treballadors i treballadores de la cadena.

Ha estat en una taula rodona dedicada a les repercussions extremadament negatives que el tancament de RTVV suposa per a la normalització del nostre màxim tret d’identitat, el valencià.

El president d’Escola Valenciana ha parlat de la importància que ha tingut durant 24 anys la programació infantil en valencià de la cadena, “que ha estat un referent per a diverses generacions d’alumnes valencians que veien programes i dibuixos animats en la nostra llengua”.

Així mateix Vicent Moreno ha volgut explicitar el caràcter de servei públic i social que li correspon a una televisió pública autonòmica com la nostra i la seua capacitat de ser una potent eina vertebradora de país, de cohesió de la nostra cultura, la nostra tradició i els nostres trets d’identitat. En aquest sentit el president de l’entitat ha volgut explicitar que massa sovint el model de RTVV establert no a acomplert aquests objectius i la conductora del programa, Maribel Vilaplana ha dit públicament que “amb tota la raó cal dir que moltes vegades no s’ha estat a l’alçada de les circumstàncies”, en referència a la opacitat i la manca de llibertat d’expressió i pluralitat amb què el Govern valencià ha sotmès la cadena.

La manca de sensibilitat cap a una entitat com Escola Valenciana per part de la direcció de la cadena de televisió pública valenciana es va fer palesa de forma pública quan l’entitat va atorgar el Guardó a l’Ús Social del Valencià a la programació infantil de la cadena l’any 2011, en la 8a Nit d’Escola Valenciana. En aquella ocasió ningú de la direcció de Canal9 va voler acceptar el premi, simbolitzat en una creació de l’escultor Andreu Alfaro anomenada “Intentant la llibertat”: “Hui estem ací justament per això, per intentar la llibertat d’expressió que ha estat negada a tanta gent en la televisió de totes i tots els valencians”, ha apuntat Moreno.

El president d’Escola Valenciana ha lliurat el guardó en directe i l’ha dedicat als treballadors i treballadores de RTVV que intenten la llibertat.

El representant d’Escola Valenciana ha dit que “la Generalitat Valenciana ha comés un cop d’estat mediàtic a la llibertat d’expressió i comunicació amb la decisió de tancar la ràdio i la televisió públiques, les de totes i tots, les úniques que s’expressen en valencià al País valencià” i ha afegit: “Aquest ha estat el regal que ens ha fet Alberto Fabra per commemorar els 30 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, una mostra d’atac frontal del president de la Generalitat Valenciana a la nostra llengua”.

Vicent Moreno ha acabat la seua intervenció dient que l’entitat cívica també passa per moments molt durs des del punt de vista econòmic i ha fet referència a la crida social de micromecenatge que va posar en marxa fa 15 dies.
next