Diari La Veu del País Valencià
L’atur descendeix en 3.768 persones al País Valencià

Europa Press / RedactaVeu / València.

El País Valencià ha estat l’única autonomia on s’ha reduït el nombre d’aturats registrats en les oficines dels serveis públics d’ocupació (antic Inem) en el mes d’octubre amb una reducció de 3.768 persones, un 0,66% d’aturats menys que en setembre, segons ha informat aquest dimarts el Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social.

La mala notícia és que del total de nous contractes (151.553) tan sols un 8,42% tenen caràcter indefinit, davant l’augment dels temporals que suposen el 91,58%.

A l’Estat espanyol, el nombre d’aturats va pujar en 87.028 aturats en octubre, un 1,84% més respecte setembre, registrant la seua millor dada en un mes d’octubre des de 2010. Amb aquest repunt, el segon consecutiu després de setembre, el nombre d’aturats puja fins als 4.811.383 aturats.

Malgrat l’augment mensual de la desocupació, en termes interanuals l’atur va descendir en octubre per primera vegada des de maig de 2007, en registrar-se 22.138 aturats menys que fa un any (-0,46%).

CSI-F considera “positiu” el descens de l’atur en octubre encara que urgeix a un “inajornable pacte per l’ocupació”

El sindicat CSI-F considera “positiu” el descens de la desocupació en 3.768 persones al País Valencià al tancament del mes d’octubre respecte a setembre. En tot cas, la central sindical reclama un “inajornable” pacte per l’ocupació tant a nivell autonòmic com estatal. En aquest últim àmbit també ha d’abastar qüestions com educació, sanitat o pensions.

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSI-F) subratlla el caràcter positiu de les dades conegudes hui al País Valencià, “més si cap pel fet de ser l’única autonomia espanyola que redueix en octubre la xifra d’aturats”.

CCOO PV matisa que la lleu disminució de l’atur valencià és a costa de l’empobriment dels treballadors

CCOO PV assenyala que la reducció de l’atur registrat d’octubre en un 0,66% és positiva, però no pot donar-la per bona, perquè comporta un empobriment progressiu dels treballadors i de la població en general. “L’escassa contractació que es realitza és precària, amb temporalitat, salaris molt baixos i amb baixa qualificació respecte a la formació del treballador”, així ho explica Ana María García, responsable d’Ocupació de CCOO PV, que recorda que seguim amb quasi 570.000 persones en atur, i més de 700.000 si tenim en compte l’Enquesta de Població Activa.

Per tant, aquesta tímida caiguda de la desocupació cal matisar-la ja que, com mostrava l’EPA del tercer trimestre, una gran part de la reducció de l’atur es deu a persones que han passat a ser inactives per descoratjament, o simplement han emigrat. Aquest efecte, en l’atur registrat, pot ser fins i tot més accentuat.

CCOO PV urgeix a apostar per la reactivació econòmica per a crear ocupació, però ocupació de qualitat. “Apostar pels sectors que poden generar ocupació, com sanitat, educació, serveis socials o energies renovables”, afirma García, al que afegeix la importància de donar cobertura als milers de famílies que no reben prestació alguna, amb una renda mínima garantida. La central sindical aposta per augmentar els salaris per a poder incrementar la demanda interna.

La UGT-PV assenyala l’efecte descoratjament i denuncia la persecució de les persones aturades

Les dades de la desocupació registrada en el mes d’octubre al País Valencià mostren un descens en 3.768 persones, la qual cosa deixa el total de persones registrades en 569.947. Interessant tenir en compte, que no necessàriament es tracta de persones que hagen trobat una ocupació, sinó, que no estan inscrites en els Serveis Públics com a tal. “La menor cobertura de desocupació, la falta d’oportunitats d’ocupació i formació converteixen la inscripció com a demandant d’ocupació en un tràmit burocràtic per a la consecució d’altres objectius (borses de treball en l’Administració, prestacions, oposicions… etc). De fet, molts joves abandonen el país, davant la falta de perspectives laborals”, ha denunciat UGT PV.

Comparteix

Icona de pantalla completa