Diari La Veu del País Valencià
Record als 16 valldalbaidins morts a Mauthausen al cementeri d’Ontinyent
RedactaVeu / Ontinyent

L’acte, que culmina el mes i mig d’activitats realitzades a la ciutat dins del cicle ‘Guerra i Oblit’, reunia a més d’un centenar de persones procedents de tota la comarca, entre ells els alcaldes de la Pobla del Duc i Bocairent, Vicent Gomar i Josep Vicent Ferre, i regidors de l’Ajuntament d’Ontinyent.

En la seua intervenció, Jorge Rodríguez recordava la visita que va realitzar el passat mes d’agost al camp de concentració de Mauthausen, “on en veure una placa en record dels veïns de la comarca que van morir allí, vaig tenir clar que Ontinyent havia de fer un exercici de memòria en un moment en què sembla que es fa un esforç de desmemòria. Allí es respirava un dolor i una duresa que és important que siguem capaços de reviure, perquè l’única forma de no repetir la història és conéixer-la i ser-hi conscient”, destacava.

El primer edil ha tingut paraules especials d’agraïment pel treball en les activitats de ‘Guerra i Oblit’ de l’Associació de Veïns del Llombo, el Centre de Formació de Persones Adultes de Sant Carles, els tècnics municipals i el regidor de cultura José Antonio Calabuig Oviedo, que actuava hui com a presentador de l’acte, “i que va anar personalment a Barcelona a dur ell mateix l’exposició, que encara es pot visitar al carrer Major”.

Acte de descobriment de la placa

Prèviament a l’Alcalde d’Ontinyent, intervingueren els primers edils de Bocairent i la Pobla del Duc. Josep Vicent Ferre destacava el record que suposa l’acte i el monòlit “per a tots els pobles de la comarca relacionats amb Mauthausen. Hem de felicitar Ontinyent per un acte que recull els sentiments d’altres poblacions”, assenyalava.

Pel que fa a Vicent Gomar, recordava les penúries que van patir no sols els morts, sinó les seues famílies en una època molt difícil, “en la qual van viure moltes barbaritats que no han de tornar a passar. Ens hem de parar un minut, recordar i pensar-ho, perquè fets com els que van patir a Mauthausen no poden tornar a passar”, incidia.

L’acte finalitzava amb les notes musicals del violí de la jove Àngels Muñoz Rovira, després de les quals els presents s’acostaven, alguns d’ells visiblement emocionats, a una placa que des de hui recordarà les víctimes valldalbaidines del nazisme.

Comparteix

Icona de pantalla completa