Diari La Veu del País Valencià
Regressió del litoral per les obres del Port de València
RedactaVeu / València

El diputat d’EUPV-Els Verds al Congrés, Ricardo Sixto, ha mostrat la seua insatisfacció per la resposta rebuda pel Govern central a una bateria de preguntes que presentà el seu grup per conèixer les mesures que pensava posar en marxa per contrarestar la desaparició de les platges al litoral sud del Port de València, com a conseqüència de les obres d’ampliació d’aquest. “Ens preocupa que el Govern no considere necessari actuar davant el més que evident retrocés de les platges del sud, i que deixe tot en mans de la vigilància de l’Autoritat Portuària”.

El parlamentari d’esquerres ha recordat que la regressió de les platges del sud de València –com per exemple la de Les Palmeres a Sueca-, així com l’acumulació de sorra a les del nord, “és visible i evident des de fa molt de temps, i sobre aquest fet ja han alertat inclús experts de la Universitat de València. Resulta, per tant, quan menys curiós que el Govern es creue de braços davant aquesta realitat i es limite a justificar que les obres del Port compten amb la Declaració d’Impacte Ambiental corresponent i que existeix un Pla de Vigilància que, per descomptat, no considera adient establir cap mesura correctora”, lamenta Sixto.

Esquerra Unida entén que aquest pla és “insuficient, sobretot perquè la realitat és la que és i a la costa de la Ribera es pot comprovar a simple vista”. Sixto insta al Govern a analitzar veritablement les afeccions de les obres del Port, “per posar en marxa immediatament actuacions que eviten una situació que ja no pugem recuperar”, reclama.

El secretari general del PSPV de les comarques centrals i diputat en el Congrés, José Luis Ábalos, per la seua banda, ha reclamat a Costes la “realització d’un estudi detallat que aporte una solució definitiva a la regressió de les platges del sud de la comarca”. De fet, ahir, al costat dels regidors del PSPV en l’ajuntament, ha visitat la platja de les Palmeres de Sueca, per a comprovar l’estat i els efectes que l’erosió està produint en l’enclavament.

El PSPV sosté que l’ampliació del port de València ha hagut d’influir en la regressió accelerada de les platges al sud de les instal·lacions portuàries i “un exemple ha sigut la desaparició en el mes d’agost de la platja de les Palmeres a Sueca”, ha dit Ábalos. Per açò, sol·licitarà al Govern els estudis que anualment ha de realitzar el Port de València sobre els efectes de la seua ampliació.

Abalos, que a més és portaveu de Medi Ambient del Grup Parlamentari Socialista, presentarà una Proposició de Llei en el Congrés dels Diputats en la qual sol·licitarà que s’inste al Govern al fet que desenvolupe les actuacions pertinents, partint d’un estudi detallat sobre “quina seria la millor solució a aqueixa regressió, sempre des del respecte al catàleg de béns i espais protegits del pla general de Sueca”, que ja va alertar de les conseqüències que ocasionaria la construcció d’espigons o el dragatge del jaciment arqueològic subaquàtic protegit de la Penyeta del Moro.

El Ministeri està reposant la sorra, però “es tracta una vegada més de pegats sense cap garantia. Si no es corregeix el problema en origen, els corrents marins, el clima, etc… seguiran repercutint i tornarem a veure com la platja desapareix de nou”, ha dit Ábalos, qui ha insistit que qualsevol temporal tornarà a portar-se l’arena implantada.

Comparteix

Icona de pantalla completa