L’Estat destina zero euros a la prevenció d’inundacions a la Ribera

Un recent estudi de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer xifra entre 335 i 5.200 milions d’euros els danys que podria arribar a ocasionar una inundació a la comarca
22 octubre 2013 01:00h
RedactaVeu / Alzira
 
La conca del Xúquer és la que més perill d’inundacions, i més greus, té de totes les conques del País Valencià. De fet un recent estudi de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer xifra entre 335 i 5.200 milions d’euros els danys que podria arribar a ocasionar una inundació a la Ribera, segons la seua gravetat. I tot açò sense tenir en consideració els possibles danys humans. Xifres sens dubte molt elevades. Un perill de tal magnitud hauria de suposar actuacions i inversions urgents per part del govern de Madrid que és qui té les competències. Però no és així.
 
“Contemplem amb estupefacció que en els Pressupostos de l’Estat recentment presentats, el Ministeri d’Agricultura incrementa en un 30% la inversió en temes d’aigua al conjunt de l’Estat espanyol, mentre que al País Valencià es reduix en més d’un 13%. Però açò no és res comparat amb els diners destinats a actuacions de prevenció d’avingudes a la Ribera: zero euros”, segons el comunicat.
 
Compromís per la Ribera no podem entendre que la comarca tinga una inversió zero en inversions destinades a garantir la seua seguretat. “Ací com en altres molts àmbits de la vida és molt més fàcil prevenir que curar. Gastar-se 100 milions en prevenció és molt més econòmic que gastar-se’n 5.000 en reparacions”.
 
Una vegada més el PP “discrimina greument els valencians en general i els riberencs en particular. Més enllà de les paraules i proclames estan els fets, i aquests parlen per ells mateix: Valencia i la Ribera són ignorades pel govern del PP de Madrid. I a tot açò les alcaldies del PP i tanmateix la Generalitat continuen sense dir res, guardant un silenci que pot acabar sent de complicitat”.
 
Des de Compromís el diputat a Madrid Joan Baldoví va a presentar una esmena als Pressupostos Generals de  l’Estat on es rectifique aquest error, i es contemple una partida econòmica suficient per al Pla de defensa contra avingudes del Xúquer.
 
Aquest Pla haurà de considerar intervencions tant en el riu Xúquer com en altres rius. I sobretot, en compliment de la normativa europea, servir per a una recuperació del nostre riu. La recuperació del llit del Xúquer a més del seu efecte sobre l’ecosistema, és una de les actuacions més efectives per a prevenir i evitar els efectes de les riuades. I a més cal considerar també l’efecte sobre l’economia dels nostres pobles donada la gran quantitat de llocs de treball que proporcionaria.
 
“Esperem que almenys els diputats valencians de la resta de forces polítiques presents a Madrid voten a favor d’aquesta esmena. Encara estem a temps de fer les coses bé. Des de Compromís per l’Aigua anunciem una campanya perquè els nostres ajuntaments i la Generalitat exigisquen a Madrid allò que ens mereixem els ciutadans de la Ribera: inversions per a evitar catàstrofes i recuperar els nostres rius”, conclouen.

 
next