Diari La Veu del País Valencià
La Mostra de Cinema d’Ontinyent s’afegeix al record de Mauthausen
RedactaVeu / Ontinyent

La mostra era presentada aquest matí en una roda de premsa on el regidor de Cultura, José Antonio Calabuig Oviedo, tenia especials paraules d’agraïment per al Cine Club Utiye “per haver decidit sumar-se a la iniciativa i dedicar la mostra a aquesta temàtica, ja que és molt important que tant joves com majors recorden el que va passar perquè no torne a passar”, destacava.

D’aquesta manera, es projectaran els films Hannah Arendt de Margharethe von Trotta (2007); El Gran Dictador de Charles Chaplin (1940); Europa de Lars Von Trier (1991); Ser o no ser de Ernest Lubistch (1942); Los Falsificadores de Stefan Ruzowsky (2007) i El niño con el pijama de rayas de Mark Herman (2008), totes a les sales del Centre Comercial El Teler en versió original amb subtítols, gratuïtament per a universitaris i socis de l’Utiye i amb preu reduït per la resta d’espectadors.

El Director del Cine Club Utiye, Joan Enric Valiente, destacava també la importància d’haver unificat propostes amb el Consell Municipal de Cultura per dur a terme una mostra “que vol rememorar uns temps miserables i profundament foscos que mai no haurien de repetir-se i, igualment, recordar la gent de la Vall d’Albaida, valencians i totes les víctimes que van tindre la mala fortuna de patir en carn pròpia aquella desgraciada etapa de la història del segle XX”.

El cartell de la mostra era presentat pel seu autor, el professor d’art i disseny Jerjes Llopis, qui destacava que amb la imatge d’un xiquet “hem tractat de representar la innocència de les persones que patiren aquesta barbàrie, usant també altres referents de la temàtica com les ratlles dels pijames dels camps de concentració”.

Valiente explicava que l’acte inaugural de la mostra, que tindrà lloc el dijous 24 a les 20:00 hores al Teatre Echegaray amb entrada gratuïta, estarà presentat per l’humorista Eugeni Alemany, i comptarà amb l’al·licient d’una projecció molt especial del clàssic del cinema mut Nanook l’Esquimal (Robert J. Flaherty, 1922): els músics Avelino Saavedra i Josep Lluis Galiana deixaran de costat la clàssica ambientació amb piano d’aquestes projeccions per posar música de jazz en temps real.

Altre aspecte destacat de la mostra serà la presència del director de cinema Carlos Benpar i el crític Antonio Llorens divendres 25 d’octubre. Eixe dia, a les 12:00, tots dos assistiran a la presentació del llibre El Refugi dels Apatxes al Campus d’Ontinyent de la Universitat de València, en un acte organitzat amb la col·laboració de la Fundació Campus Ontinyent; i de vesprada, a les 19:30 hores, al Centre Cultural Caixa Ontinyent, la projecció de la pel·lícula El Gènere Femení. En aquest mateix escenari, dissabte 26 a les 19:00 hores es projectaran els curtmetratges participants al concurs Smash Microcinema i es donaran a conéixer els noms dels guanyadors.

Fora de la mostra, però de manera paralel·la i dins del cicle ‘Guerra i Oblit’, s’han organitzat per a aquestos dies projeccions concertades de La lista de Schlinder (Steven Spielberg, 1993) i també de documentals temàtics sobre el nazisme al Palau dels Barons de Santa Bàrbara, del 23 al 31 d’octubre, de 18:00 a 21:00 hores.

El Regidor de Cultura animava la ciutadania d’Ontinyent i les comarques veïnes a acudir a totes les projeccions i activitats de la Mostra i del cicle ‘Guerra i Oblit’, “que no estan sempre a l’abast del públic en les sales” i especialment a l’acte inaugural de la mostra, amb entrada lliure al Teatre Echegaray, “un espectacle totalment gratuït amb cinema, música i humor que de segur agradarà”.

Comparteix

Icona de pantalla completa