Diari La Veu del País Valencià
Miró denuncia l’alcalde de Gandia pel trasllat de la seua escultura
Europa Press / Gandia

Antoni Miró ha manifestat en declaracions que el canvi d’ubicació és un “capritx” que “no atén a raons”, per la qual cosa ha decidit posar aquesta denúncia davant els tribunals per destrucció d’un bé cultural, expropiació i falsificació. Per la seua banda, Arturo Torró ha assenyalat que no manté cap acord amb l’artista.

En la denúncia, presentada aquesta setmana davant el jutjat d’Instrucció de Gandia, s’argumenta que l’obra va ser creada per estar situada en el seu actual emplaçament, l’actual plaça del 25 d’Abril i accés nord a la ciutat i que, a més, la decisió del trasllat va ser presa amb anterioritat pel govern municipal i que pels motius esgrimits per l’alcalde a l’oposició i mitjans de comunicació “s’evidencia una subjacent i arbitrària decisió”.

Així mateix, s’explica com l’artista, davant l’anunci de l’imminent trasllat de l’escultura, el passat 27 de setembre va tornar a enviar un escrit a l’Ajuntament, “prohibint que l’obra siga arrancada i reclamant que qualsevol decisió dels òrgans municipals que afecte als seus drets se li comunique dins del termini i en la forma escaient”.

Per tot açò, considera que es vulnera els preceptes legals de destrucció d’un bé cultural, arreplegat en l’article 323 del Codi Penal, i si es pretén reconstruir en una altra ubicació, del de falsificació. A més, es recorda que encara que a dia de hui no s’haja consumat el delicte, l’article 15 del Codi Penal estableix que és punible tant el delicte consumat com la temptativa de delicte.

Igualment, s’arreplega com a possibles preceptes legals vulnerats l’expropiació il·legal d’un bé, en aquest cas immaterial i el de prevaricació. En la denúncia també s’argumenta que es vulneren els drets d’autor, així com conveni internacional de protecció d’obres artístiques. Per tot açò, els advocats de Miró sol·liciten al jutge que decrete una mesura cautelar preventiva i paralitze de forma immediata qualsevol treball o operació sobre l’obra.

Arturo Torró: Miró “és lliure”

Per la seua banda, Arturo Torró ha manifestat, davant els mitjans de comunicació, que Miró “és lliure de fer el que crega convenient, per açò estem en un país lliure i democràtic”. “Si creu que en algun moment nosaltres li estem perjudicant, doncs l’home té tot el dret d’anar als tribunals”, ha agregat.

“El que sí em crida l’atenció i em crida poderosament l’atenció és que aquest govern, el regidor de Cultura i jo vàrem ser a la seua casa, parlàrem amb ell, li vàrem exposar el tema, eixírem contentíssims ell i nosaltres. Després em consta que alguns d’aquest Ajuntament li van calfar el cap, però bé açò és una altra guerra. Ell va quedar amb nosaltres que anàvem a donar unes solucions i que ell també anava a cercar-ne, i no és que no ha cercat, és que no s’ha dignat ni a venir a que li l’ensenyem ni a venir a Gandia”, ha matisat l’alcalde, qui ha afegit: “Estic segur que tant el Bloc com el PSOE com altres amics, de l’escultor, li podiem donar alguna referència de Gandia sobre la ubicació. Però s’ha tancat en banda i ha dit que no”.

Torró ha reiterat que l’Ajuntament “no té cap acord amb aquest escultor, cap”. “En aquest Ajuntament ningú ha demanat permís per a canviar una obra. Llavors no sé ara per què aquesta revolada, llevat que responga a una estratègia comercial”, ha declarat l’alcalde.

D’altra banda, quant a l’acte reivindicatiu que el cap de setmana passat Compromís de Gandia va protagonitzar envoltant l’escultura, Arturo Torró ha manifestat: “he de recordar a Compromís que quan va fer la cadena envoltant l’escultura, a la foto estava la cuatribarrada davant, però evidentment ells saben que amb aquest alcalde i amb la cuatribarrada ho tenen molt complicat”.

L’alcalde no ha volgut matisar la data en què es realitzarà el trasllat de l’escultura.

Comparteix

Icona de pantalla completa