Diari La Veu del País Valencià
El PSPV busca una ‘revalencianització’ des de la inclusió i sense fronteres
RedactaVeu / València

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha assegurat que “la llengua no és de ningú, com tampoc ho són els senyals d’identitat” i ha apostat per “buscar un nou impuls de revalencianització des de la inclusió i sense fronteres que no tenen cap sentit”.

Així, després de mantenir una trobada amb els col·lectius i persones destacades en la defensa del valencià com Escola Valenciana, Acció Cultural, sindicats i directors de centres d’ensenyament o representants de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i del Consell Valencià de Cultura, a la qual també ha assistit el secretari de relacions polítiques i conseller quan es va aprovar la Llei d’Ús del Valencià, Ciprià Ciscar; el vicesecretari d’educació, Miguel Soler, i la secretària de Política Lingüística, Carmelina Pla; Puig ha presentat la campanya organitzada pels socialistes valencians amb motiu del 30 aniversari de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià “que ha sigut un símbol de l’autogovern dels valencians i que roman viva, malgrat el greu problema de falta d’execució i recursos per part del PP”.

Malgrat això, el secretari del PSPV, ha incidit que “ha demostrat la seua validesa i la seua necessària existència per a una ‘revalencianització’ a la nostra Comunitat, donant un nou impuls a aquesta llei”. D’una banda, Puig ha posat l’accent en la necessitat d’aplicar-la i potenciar-la en l’ensenyament “on hi ha una insuficiència de places oferides per part de la Generalitat per a famílies que volen que els seus fills estudien en valencià,” així com en l’ús, on ha destacat que “hi ha un problema greu, sobretot relacionat amb els mitjans de comunicació i amb la vida quotidiana i institucional, perquè fa falta molt més impuls perquè les dues llengües oficials del País Valencià estiguen situades en un espai real d’igualtat”.

Puig ha destacat que “la nostra ‘senyera’ fonamental és la igualtat i també la lingüística, apostant per la capacitat de tots els ciutadans per aprendre perfectament valencià i castellà i ho puguen utilitzar”. D’aquesta manera, ha assegurat que “hi ha espais encara molt foscos, com és l’àmbit judicial, així com altres en els quals el valencià encara està molt vetat, cosa que després de 30 anys ja no es pot consentir”. En aquest sentit, ha reivindicat el paper que va jugar el PSPV, així com l’exconseller Ciscar i ha apuntat que “aquest aniversari l’entenem com el nou impuls que necessita aquesta llei i el valencià”.

Actes repartits per totes les comarques

Aquesta campanya constarà de diversos actes repartits per totes les comarques valencianes, com taules redones en les quals participaran agents fonamentals com són Escola Valenciana i altres entitats culturals i cíviques que treballen intensament per a mantenir l’impuls lingüístic, i finalitzarà al voltant del 30 de novembre, dia en què es va aprovar a Alacant aquesta llei, amb un acte central.

De la mateixa manera, Puig ha destacat que el PSPV tornarà a celebrar enguany la II Setmana del Valencià, que en aquesta ocasió estarà dedicada a Josep Lluís Bausset, al mateix temps que ha anunciat la creació per part dels socialistes valencians de l’Associació Cívica ‘Josep Lluís Bausset’ “per a donar suport a aquesta llengua i als espais de confluència del valencianisme no excloent”.

Comparteix

Icona de pantalla completa