Diari La Veu del País Valencià
III ofrena cívica al rei Jaume I per a commemorar el 9 d’octubre a Elx
RedactaVeu / Elx.

Des del Tempir sempre s’ha treballat per potenciar aquelles figures que, per damunt de la ideologia particular de cadascú, permeten unir totes les persones amb sensibilitat per la nostra llengua i cultura. Enguany, El Tempir torna a impulsar per tercer any consecutiu una ofrena cívica al rei Jaume I perquè esdevinga una cita anual que servisca per a reivindicar el nostre passat històric i la valencianitat d’Elx i del sud amb projecció de futur.

Així, el 9 d’octubre és la Diada del País Valencià, en record de l’entrada del rei Jaume I a la ciutat de València el 1238, any de naixença del nostre poble. Ara bé, la tradició local també ha volgut que n’Arnau de Gurb, bisbe de Barcelona, escriguera el Misteri d’Elx a la Calaforra mentre l’Alt Rei En Jaume se n’anava a seguir la guerra per Oriola. Se sap que tot això no és cert però entra dins la mitologia. A més, la tradició local també relaciona el rei amb una regulació protectora del palmerar, la primera. I cal recordar que a Elx hi ha una plaça Jaume I, com un hort de palmeres (parc) amb una escultura dedicada a aquest rei, que també podem trobar a l’Hort del Cura. Siga com siga, els elxans i la gent del sud hem vinculat la nostra valencianitat a aquest rei.

Per tot això, la Plataforma per l’Ús Oficial del Valencià a Elx -formada per El Tempir, l’Institut d’Estudis Comarcals del Baix Vinalopó, el Casal Jaume I, Xiquets d’Elx i Joves d’Elx- convida a assistir a l’ofrena cívica que es farà a l’hort del Carme al rei Jaume I el pròxim 9 d’octubre, a les 11.30 hores. “Tothom està convidat a anar-hi. Hi haurà jocs tradicionals i populars per als més menuts. També hi actuarà la Colla de dolçainers i tabaleters d’Elx ‘El Cascabot’ ”.

Comparteix

Icona de pantalla completa