Diari La Veu del País Valencià
IU reclama en Europa que l’Estat espanyol paralitze el ‘Projecte Castor’
RedactaVeu / Brussel·les

Els dies 1 i 2 d’octubre s’han produït diversos terratrèmols prop del límit entre el País Valencià i Catalunya que han arribat a aconseguir 4,2 graus en l’escala de Richter. Aquests sismes s’han produït a causa del ‘Projecte Castor’, una activitat d’emmagatzematge subterrani de gas desenvolupada per la companyia Escal UGS.

Davant aquests sismes causats per “l’ànsia de beneficis” de la citada companyia l’eurodiputat d’Izquierda Unida, Willy Meyer, ha instat a la Comissió Europea que “detinga el desenvolupament d’aquest tipus de projectes d’emmagatzematge a l’Estat espanyol, a causa del risc potencial al qual s’està sotmetent la població propera”.

“El projecte Castor, que tracta d’emmagatzemar gas en un dipòsit subterrani, no és l’únic a l’Estat espanyol. Havia superat tots els controls i proves fixades per la llei i aquests terratrèmols ens demostren que són insuficients i que s’està sotmetent a un enorme risc la població”, ha afirmat Willy Meyer.

Izquierda Unida ve rebutjant aquest tipus de pràctiques d’emmagatzematge de gas així com altres similars d’extracció com, la fractura hidràulica, compartint la preocupació de les organitzacions ecologistes i les experiències de nombroses comunitats afectades pels efectes d’aquests projectes extractius i d’emmagatzematge.

“Existeixen nombrosos riscos complexos i difusos que no són fàcilment mesurables, no obstant açò l’administració espanyola, així com les institucions europees prefereixen, de nou, governar en benefici de les empreses extractives sense importar-los el risc que pateix la població local”, va sostenir l’eurodiputat.

Davant aquest tipus de projectes, la normativa europea estableix que ha d’imperar el principi de precaució ja que: “aquesta vegada ha sigut un terratrèmol que no ha provocat danys, no obstant açò no sabem si podria desencadenar-se una tragèdia per aquest tipus de pràctiques”, ha assenyalat Meyer.

“Les empreses elaboren estudis d’impacte que són manifestament incomplets i imprecisos i les autoritats que els accepten són còmplices de sotmetre la població a gravíssims riscos”, ha conclòs l’eurodiputat.

Cayo Lara: “Més enllà de dirimir les responsabilitats, el més important és qui va a pagar els danys”

El coordinador general d’esquerra Unida, Cayo Lara, considera que “s’ha obert la porta a la inseguretat i cal posar totes les garanties”, per la qual cosa s’han de paralitzar tots els projectes executats i previstos, entre els quals està el de la planta Castor, que té finançament europeu.

“Més enllà de dirimir les responsabilitats, el més important és qui va a pagar els danys, perquè si hi ha sismes és que és clar que alguna cosa no s’ha fet bé”, ha explicat en roda de premsa Lara, qui ha destacat que abans de l’inici del projecte Castor, situat enfront de la costa de Vinaròs, no hi havia sismes a la zona.

Lara ha considerat que, més enllà de l’enfrontament entre els dos partits majoritaris per aqueix projecte, el que cal és “abordar el problema de fons, i si s’han atès totes les indicacions” formulades.

El dirigent d’IU ha anunciat a més que Esquerra Unida presentarà una iniciativa en Els Corts Valencianes per a reclamar al Govern que renuncie al projecte, per entendre que són “lesives les seues conseqüències per als interessos generals”.

Cayo Lara ha apuntat a l’existència de “connivència” entre empresaris i càrrecs públics ja que, en cas contrari, “és impossible que aquests projectes” es duguen a terme.

Comparteix

Icona de pantalla completa