Diari La Veu del País Valencià
El 9 d’Octubre reivindicarà la dignitat del País Valencià
RedactaVeu / Europa Press / València

La manifestació del 9 d’Octubre convocada per associacions cíviques, sindicats i partits polítics recorrerà els carrers de la ciutat de València per a reclamar al Govern d’Alberto Fabra “que d’una vegada per totes tinga dignitat”. En aquest sentit, consideren que la situació de crisi econòmica, política, cultural i social ha arribat a un “punt d’inflexió” en què o canvia la seua política o sorgirà una “alternativa” política en les pròximes eleccions.

Així, la marxa convocada per la Comissió 9 d’Octubre per a aquest mateix dia a les 18.00 hores a la Plaça Sant Agustí de València amb el lema ‘País Valencià Dignitat’, plantejarà a l’Executiu valencià que faça seues una sèrie de reivindicacions “de mínims” com són l’absoluta legalitat i legitimitat del terme ‘País Valencià’, la llengua i la cultura valencianes, un finançament just, un model territorial que respecte el medi ambient i que garantsica l’Estat del Benestar.

A través d’un manifest, presentat hui dimecres en roda de premsa pel portaveu de la Comissió 9 d’Octubre, també secretari d’Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert, al costat d’altres representants de les organitzacions que formen la comissió: Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), Ca Revolta, Federació d’Escola Valenciana, Societat Coral El Micalet, CCOO-PV, Intersindical Valenciana, UGT-PV, Compromís, Els Verds País Valencià, Esquerra Republicana del PV, EUPV, Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN) i Solidaritat per la Independència, han fet públiques les seues reivindicacions.

En aquest sentit, han subratllat que la denominació de ‘País Valencià’ és “perfectament legal i legítima” i han assegurat que el PP no té legitimitat per a prohibir aquest terme. “Qui ha de decidir és el poble, que es faça un plebiscit i que la gent diga com vol nomenar aquest país”, han suggerit.

Des de la Comissió consideren que els intents del PP per “criminalitzar el terme no tindrien recorregut legal”, són “pura propaganda” per a intentar recuperar “l’electorat que estan perdent”. I si no volen donar subvencions a les entitats que incloguen el nom seu en la denominació de ‘País Valencià’, tampoc “acceptarem ajudes d’aquells que coarten les llibertats perquè País Valencià és dignitat”, han sentenciat.

Alhora, el manifest denuncia els “tics” franquistes del partit en el Govern que “continua sense assumir que portem anys en democràcia i que la dictadura ha acabat”.

Recorda que els valencians tenen “drets” culturals i lingüístics que aquest govern “sistemàticament ignora i agredeix”. En aquest punt, han lamentat la implantació de la LOMQE, més coneguda com a Llei Wert’ que serà aprovada al Congrés el pròxim 10 d’octubre i s’han solidaritzat amb la vaga educativa de les Balears, tenint en compte que “l’agressió del PP a les llengües pròpies” no se circumscriu sols a les Illes, han lamentat.

“La resposta a la crisi i a la demanda d’autogovern és molt centralista i provocarà una resposta social important”, han advertit.

D’aquesta manera, ha exigit al Govern valencià que “deixe d’intentar desviar l’atenció dels problemes reals dels ciutadans i de la pèrdua de legitimitat de la seua política i la seua falta de discurs”. És més, la comissió l’ha invitat a “sumar-se” a les seues propostes i a la manifestació.

“Ací es planteja un pacte per a sumar” i amb la manifestació del 9 d’Octubre es pretén “recuperar l’orgull de ser valencians”, han conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa