Diari La Veu del País Valencià
ʹCarcaixent M’agradaʹ convida a conéixer el nostre patrimoni paisatgístic
RedactaVeu / Carcaixent

El patrimoni paisatgístic que envolta Carcaixent i predomina a gran part del territori valencià, els horts de tarongers, té un gran valor i s’ha de donar a conéixer. Això és el que pensen a l’Associació Cultural Carcaixent M’agrada. És per eixe motiu, que lligant amb altres activitats que l’associació carcaixentina ha fet els últims anys, han organitzat per demà diumenge una eixida a l’exposició Els Horts de Tarongers. Visions culturals d’un paisatge que ha organitzat la Universitat de València al Jardí Botànic del cap i casal.

ʺSi en altres ocasions havíem pogut conéixer llocs i edificis emblemàtics del paisatge carcaixentí, com la bassa del Saragossà, el camí del barranquet o l’Hort de Ribera, ara podrem conéixer els processos pels quals es conformaren aquests paisatges i la lectura que des de la cultura se n’ha fetʺ, ha apuntant fonts de Carcaixent M’agrada.

L’exposició acosta al visitant a la visió idealitzada de l’hort de tarongers i el seu paisatge citrícola, que va caracteritzar l’època daurada del cultiu al territori del País Valencià (1880-1930), mitjançant diferents manifestacions artístiques com la fotografia, la literatura i el cinema.

Segons destaca Carcaixent M’agrada, gran part del material i les fotografies que s’exposen, així com al horts als quals es fa referència, són del terme de Carcaixent, per ser un dels primers llocs on el conreu de taronja va arrelar en la seua vessant comercial i on es van desenvolupar els primers horts.

Adrià Bessó, el comissari de l’exposició, serà el guia de la visita. Ell és doctor en història de l’Art i professor associat del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Valencia. Les seues línies d’investigació s’han centrat en el patrimoni arquitectònic industrial i en l’estudi de les manifestacions culturals de la industrialització sobre els paisatges agraris valencians. Ha publicat articles sobre l’arquitectura del vi a la comarca d’Utiel-Requena. També és autor d’algunes publicacions com Els horts de tarongers de Picanya, Arquitectura i Paisatge, Ajuntament de Picanya.

A més i per a completar el matí, hi haurà una visita guiada al Jardí Botànic, un dels més importants d’Europa, on es podrà gaudir de les seues espècies úniques.

Comparteix

Icona de pantalla completa