Diari La Veu del País Valencià
El PP veta tres propostes de Compromís al debat de política general
EFE / València

Compromís havia presentat 163 propostes de resolució, en tres de les quals demanava la “renovació” de Juan Cotino per mancar de “perfil democràtic”, el rebuig al finançament il·legal de partits i la “total reprovació” d’Ana Mato per la seua gestió al capdavant del ministeri de Sanitat, respectivament.

Una de les propostes demanava que Les Corts manifestaren la necessitat de “renovar” el càrrec de president de la Cambra, perquè està ocupat per una persona que “no compleix el perfil democràtic exigible d’imparcialitat i honestedat per a governar” el Parlament garantint “l’equilibri i imparcialitat” en l’adopció de decisions.

Compromís plantejava també que Les Corts expressaren la seua repulsa als partits que “es financen il·legalment”, que “admeten suborns” d’empreses a través de “donacions il·legals”, que reparteixen “diners negres” entre els seus dirigents, que “destrueixen proves essencials” en processos judicials i que tenen dirigents que “menteixen a la ciutadania”.

Eixa mateixa proposta plantejava instar el Consell a adoptar les decisions en l’àmbit polític i judicial necessàries “per a posar fre” a aquestes pràctiques. La tercera iniciativa que el PP no ha tramitat proposava reprovar la ministra Mato per “l’ús abusiu” de la figura del reial decret per a transformar la sanitat pública en un departament “de recaptació a través de la imposició del copagamanent farmacèutic” i per haver deixat “sense atenció mèdica” els immigrants no regularitzats.

La majoria del PP a la Taula de Les Corts considera que eixes tres propostes “vulneren” l’article del reglament parlamentari que estableix que les iniciatives han de referir-se “necessàriament” a qüestions de política general i referir-se a matèries que s’hagen tractat durant el debat.

Compromís ha defensat que, durant el debat, el president de la Generalitat, Alberto Fabra, va parlar d’un pacte per la regeneració democràtica, i que diversos portaveus es van referir a més a la corrupció i a la transparència, per la qual cosa estan “plenament justificades” les dues primeres resolucions.

Així mateix, ha recordat que durant el debat Fabra ha preguntat “on estan les retallades en sanitat”, i que tots els portaveus han fet referència a les retallades en els serveis públics i en concret en sanitat, per la qual cosa considera que haurien de tramitar-se.

Durant el debat, la portaveu adjunta de Compromís Mònica Oltra ha denunciat aquest veto, davant el qual el vicepresident de Les Corts, Alejandro Font de Mora, li ha demanat que no parlara de la qüestió, perquè les decisions de la Taula “no són discutibles” i perquè estava “infringint la voluntat” de la Junta de Portaveus.

Font de Mora l’ha cridat a l’ordre una vegada i l’ha alertat que a la tercera seria expulsada, davant el que Oltra ha assenyalat que la democràcia s’acaba “quan se censuren propostes i després se censura la paraula”. D’aquesta forma, el ple de Les Corts debatrà al llarg del dia de hui un total de 515 propostes: 189 del PSPV, 160 de Compromís, 126 d’EU i 40 del PP.

Comparteix

Icona de pantalla completa