Diari La Veu del País Valencià
ERPV: “La condemna a Carles Mateu és un càstig polític per parlar en valencià”

RedactaVeu / València

Arran de la condemna a 6 mesos de presó imposada a Carles Mateu Blay, militant d’Esquerra Republicana, per desobediència a l’autoritat per negar-se a parlar en castellà en un control rutinari de la Guàrdia Civil, la secretària General d’Esquerra Republicana del País Valencià, Núria Arnau ha afirmat que “es tracta d’una sentència inexplicable, ja que una primera sentència va apreciar que no hi havia motius per a la condemna i Carles Mateu va ser absolt”.

“Ara, aquesta sentència ha estat revocada per l’Audiència Provincial i s’imposa una condemna de 6 mesos de presó absolutament desorbitada. ¿Quin interés pot tindre el ministeri fiscal en demanar per a Mateu la pena de presó i privació del permís de conducció, si el jutjat no veié delicte en les acusacions de la Guàrdia Civil, ni fou positiu el control d’alcoholèmia?”, es pregunta Arnau.

Per a Arnau ” ¿com es possible que si, efectivament, el test d’alcoholèmia no resultà positiu i, per tant, és evident que es va sotmetre a les proves, la sentència s’haja basat en l’article 383 del CP, que es basa en la negativa del conductor a sotmetre’s a dita prova?”.

“El càstig exemplar a Mateu, sis mesos de presó, inhabilitació per al dret de sufragi passiu i retirada del permís de circulació durant un any i un dia, és un càstig polític: un advertiment a qui vol viure en la llengua pròpia del País Valencià, el valencià, en tots els àmbits, també davant de la policia que hauria de defensar aquesta voluntat de llibertat d’expressió”, assenyala.

Arnau ha recordat que des d’Esquerra Republicana “ja vam portar el cas al Congrés per la seua gravetat, abans de coneixer-se aquesta sentència, i hem sol·licitat diverses vegades una reunió amb el ministre de l’Interior per multitud de casos de discriminació lingüística per part dels cossos i forces de l’Estat que han ocorregut al País Valencià. Els valencians els paguem amb els nostres impostos i patim les conseqüències de la seua valencianofòbia”.

Comparteix

Icona de pantalla completa