Diari La Veu del País Valencià
Augment de robatoris d’ametles a la major part de les zones productores
RedactaVeu / País Valencià

La Unió de Llauradors ha detectat un augment dels robatoris de collita d’ametla, en plena campanya de recol·lecció, a la major part de les comarques productores del País Valencià.

El fet que la collita siga realment baixa en el conjunt de zones, encara que en algunes més que en unes altres, ha provocat un repunt de les cotitzacions aquesta campanya i amb açò també un increment de les sostracions davant l’atracció de tenir en l’arbre un producte més demandat i amb un preu més ajustat a la realitat.

Els robatoris es donen a totes les zones encara que amb especial proliferació a les comarques d’Utiel-Requena i a les de Camp de Túria, els Serrans i el Racó d’Ademús, totes elles relativament properes, cosa que podria indicar que els autors dels robatoris formen part de grups organitzats i amb un mercat ja consolidat. Per exemple, a la comarca de Requena-Utiel es preveu que la collita siga un 40% més baixa que l’anterior.

La Unió ja assenyalava al juny que confiava en un augment dels preus tenint en compte el descens en la producció i l’augment del consum internacional d’ametla, encara que ara els robatoris no compensen totes aquestes perspectives optimistes.

La Unió ja ha traslladat a la Delegació del Govern que extreme els controls i la vigilància per part de les forces i seguretat de l’Estat a les zones productores, tant a través de controls en camp, com en inspeccions en magatzems de recepció per a evitar la proliferació d’aquests robatoris.

En aquest sentit, la Unió reclama també a les empreses del sector un major esforç i col·laboració a l’hora de comprar l’ametla, verificant la procedència i denunciant a tota persona sospitosa de vendre producte procedent de robatoris. Les forces de seguretat de l’Estat i policies han de perseguir i inspeccionar aquelles empreses que compren produccions agràries i no poden demostrar la seua procedència, ja que no cal oblidar que “si es roba és perquè hi ha un comprador darrere i per tant cal perseguir-lo amb totes les conseqüències”, assenyalen fonts de la Unió.

Comparteix

Icona de pantalla completa