Diari La Veu del País Valencià
El PSPV demana a Europa que examine el Pla de Residus valencià
RedactaVeu / Brusel·les

En el marc de les accions que el PSPV està duent a terme per a intentar corregir les deficiències del Pla Integral de Residus del País Valencià (PIRCV 2013), l’eurodiputat socialista, Andrés Perelló, ha dirigit una interpel·lació a la Comissió Europea perquè aquesta Institució examine el citat Pla i les seues possibles incompatibilitats amb la directiva 2008/98/CE.

En opinió dels socialistes, l’aplicació del PIRCV per part de la Generalitat incompliria els articles de la directiva en els quals s’arreplega explícitament que cada Pla de residus ha d’incloure informació suficient sobre la ubicació, l’emplaçament i la capacitat de les instal·lacions existents o futures.

D’altra banda, Andrés Perelló considera que la Generalitat “opta per la fàcil solució de la incineració massiva, sense tenir en compte els excel·lents instruments de gestió que s’ofereixen des de la directiva i menyspreant qualsevol política de prevenció que pose fre real a l’increment generalitzat dels residus”.

En aquest sentit, Perelló sol·licita a la Comissió que verifique si realment el pla valencià i la seua aplicació respecten el principi de jerarquització dels residus que imposa la directiva, de manera que la incineració siga l’últim recurs al qual acudir després d’haver establert suficients mesures de prevenció, reciclat i reutilització.

Respecte a l’eliminació per abocament, Perelló considera que no s’ha fet prou per a solucionar “la insofrible situació de desbordament dels abocadors”. Per açò, l’eurodiputat recorda a la Comissió que molts ciutadans ja s’han dirigit a aquesta “farts d’estar amb la brossa fins al coll, per la qual cosa ha arribat el moment d’intervenir”. Igual que ja va fer el diputat socialista al juny del 2012 denunciant davant la Comissió Europea mitjançant una pregunta escrita, el greu delicte ecològic que s’està cometent amb l’abocador il·legal d’Abanilla i Oriola, i en la qual sol·licitava a la Comissió Europea que intervinguera per a garantir el compliment de la legislació europea.

Perelló creu fermament que “una correcta aplicació de la legislació de la UE, per exemple a través de millores en la recollida selectiva, repercutiria directament en la tan necessària minimització dels residus que la nostra Comunitat necessita”.

Comparteix

Icona de pantalla completa