Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat pagarà 120 milions per l’aeroport de Castelló
ACN / RedactaVeu / Castelló de la Plana

Segons ha informat aquest dimecres el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià, el jutjat desestima una demanda de Conaer contra Aerocas per incompliment de contracte. La concessionària reclamava uns 140 milions d’euros, sense IVA. El jutge declara així resolt el contracte i condemna Conaer a pagar les costes.

El magistrat ha estimat la demanda reconvencional que va presentar la societat Aerocas i en la qual declara que el contracte d’obra i explotació estaria resolt. En tot cas, el jutge obliga la societat pública a pagar l’import de l’obra que ja s’ha executat i que s’ha fixat en un preu de 120 milions d’euros, més impostos i interessos.

Conaer i Aerocas varen subscriure un contracte l’any 2003 en virtut del qual el primer construïa la infraestructura i rebia a canvi l’explotació durant 47 anys. Amb els beneficis d’aquesta explotació es pagava l’obra.

Després de diversos endarreriments, i a causa de la situació econòmica, es va signar una novació del contracte l’any 2011. Després que Conaer decidís no explotar la infraestructura, el jutge ha considerat que el contracte ha quedat resolt i que la Generalitat només haurà de pagar l’import de les obres executades.

Compromís, Esquerra Unida i PSPV

Segons el coportaveu de Compromís a les comarques del nord, Carles Mulet “al final, pagarem 120 milions d’euros de diners públics, que no sabem realment si estan justificats fins a l’últim cèntim, i Conaer sense complir. Esperem que almenys açò puga suposar deixar els llastos i els impediments que aparentment era la no resolució contractual amb Conaer, i a la fi, es puga cercar una solució assenyada a l’aeroport”. Per a Mulet, “si realment açò és la fi d’aquesta història d’amor, cal exigir a Conaer la correcció de les innombrables deficiències de l’obra lliurada al març de 2011.

Per la seua banda, davant la notícia, la diputada d’EU Marina Albiol, considera que el màxim responsable de la signatura d’aquest contracte entre Aerocas i Concesiones Aeroportuarias, Carlos Fabra, hauria de pagar en justícia, íntegrament, tots aquests milions de la seua butxaca, “malauradament això no passarà, i ho haurem de pagar tots els valencians i valencianes”.

“El trencament del contracte ha portat que el pagament no es faça gradualment, durant els pròxims 47 anys com demanava la Generalitat, això vol dir que el Govern valencià haurà de traure 120 milions d’algun lloc”, afirma la representant d’esquerres, “volem saber com pensa fer front el Consell al pagament per les obres fetes de l’empresa concessionària de l’Aeroport de Castelló. Al nostre grup parlamentari ens agradaria saber d’on traurà aquests diners, esperem que des de sanitat, educació, o altres serveis públics, no”.

El secretari general del PSPV a Castelló i portaveu socialista a la Diputació de Castelló, Francesc Colomer, ha apuntat, després de conéixer-se la sentència del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ) que “la Generalitat ha de pagar ara 120 milions d’euros que no disposa, per un aeroport que ni funciona ni se sap quan ho farà”.

Colomer ha lamentat que es tracta de “un episodi més d’aquest onerós i infame ‘serial’ que és la gestió de l’aeroport de Castelló per part del Partit Popular”. “La Generalitat ha d’abonar uns diners que no disposa per a una infraestructura que ni funciona, a la qual no arriben avions, ni vénen passatgers, ni turistes i ni se sap quan s’engegarà”, insisteix Colomer.

Comparteix

Icona de pantalla completa