Diari La Veu del País Valencià
La Unió demana major control de les importacions d’arròs de Myanmar
RedactaVeu / País Valencià

La Unió de Llauradors ha demanat al Govern espanyol que informe les autoritats europees perquè controlen i vigilen les importacions d’arròs procedents de Myanmar (antiga Birmània), ja que podrien provocar un desequilibri en els mercats en beneficiar-se del seu nou estatus comercial amb la Unió Europea.

El passat mes de juny, la Unió Europea va signar un acord pel qual readmet Myanmar, antiga Birmània, en el sistema de preferències comercials de la UE dins del marc de l’acord ‘Tot menys armes’. L’acord contempla que totes les importacions a la UE des dels països menys avançats (PMA) del món estaran lliures de pagament de tarifes duaneres, amb l’excepció de les armes.

Les exportacions d’arròs de Myanmar fins al març de 2013 es van quantificar en 1,5 milions de tones, de les quals un 80% van tenir Xina com a destinació. L’antiga Birmània té la intenció, en pocs anys, de convertir-se de nou en el major país exportador del món, i per a açò rep ajuda de capital japonés i d’inversors occidentals per a promoure la modernització del cultiu. Així, les exportacions d’arròs d’aquest país es plantegen com una gravíssima amenaça, que podria provocar desequilibris en el mercat de l’arròs a la Unió Europea i, per tant, a les zones productores de l’Estat espanyol. L’arròs importat és arròs ‘cargo’, ja sense corfa, la qual cosa fa que es negocie directament amb la distribució i que la seua entrada puga danyar tant a productors com a indústria. Enguany, a més, hi ha excedent d’arròs redó, per la qual cosa el desequilibri del mercat podria ser fins i tot major.

Tenint en compte aquesta situació, La Unió i la resta d’organitzacions de la Unió d’Unions, ha sol·licitat al Ministeri d’Agricultura que informe de forma urgent la Comissió Europea sobre l’amenaça d’aquestes importacions, perquè aquesta desencadene el mecanisme de vigilància que permetrà valorar la pertorbació del mercat interior i plantejar mesures de salvaguarda. Es demana al ministre Arias Cañete que sol·licite ja l’obligació d’emissió de certificats d’importació d’arròs d’aquests països.

Comparteix

Icona de pantalla completa