Diari La Veu del País Valencià
Ecologistes en Acció denuncia la tala de milers de pins a Andilla
EFE / València

En un comunicat, han explicat que durant els últims dies “s’està arrasant una massa forestal” de pi adult en una zona “amb la catalogació d’especial protecció paisatgística i forestal, segons normes subsidiàries”.

Han denunciat que la Conselleria justifica aquesta acció “per la presència d’una plaga d’escolítids del gènere ‘tomicus’ “. L’organització ecologista ha assegurat que els treballs de tala els fan “per adjudicació directa i els realitza la mateixa empresa que està retirant la fusta cremada de Moixent”.

“No existeix un marcat previ d’arbres malalts per part dels agents mediambientals ni pels tècnics de Conselleria, per la qual cosa el criteri el posa el motoserrista”, han denunciat. Ecologistes en Acció ha comprovat que gran quantitat dels peus pare talats no tenen el trepant de l’escolítid i conserven un verd intens sinònim de la bona salut de l’arbre, “quina és la gravetat de la plaga que justifique tan dràstica decisió de tallar tots els arboles sans i afectats?”, s’han preguntat i han agregat: “Mort el gos s’acaba la ràbia. Un agricultor, si té una plaga, no arranca el cultiu”.

Segons han dit, Medi ambient ha desmantellat la brigada de prevenció de plagues i no té cap pla de tractament preventiu. Han proposat fer tractaments amb paranys a força de feromones i fins i tot altres productes químics “per a combatre la plaga abans d’arrasar la pineda que està a la meitat d’una zona cremada i podria tenir una funció importantíssima a l’hora de la instal·lació de fauna silvestre a la zona i la recuperació de l’hàbitat”.

Els treballs de tala d’arbres es fan, segons els ecologistes, “incomplint el protocol de seguretat contra incendis” i han apuntat que no han constatat “peons de suport ni extintors a les zones de treballs”.

Han denunciat que les restes de branques queden abandonades a la zona i els troncs verds s’apilen durant dies en una zona pròxima de guarderia d’aigües sense autorització de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, així com que el tràfec de vehicles de gran tonatge “ha danyat el jaç de la rambla”.

Per açò, Ecologistes en Acció ha exigit la paralització immediata de la tala de pins així com la depuració de responsabilitats dels tècnics que l’han autoritzada.

La Plataforma d’Afectats pels Incendis ha expressat que secunda les peticions de l’organització ecologista i ha informat que els fets han sigut denunciats davant la Guàrdia Civil i que existeix un informe desfavorable del tècnic municipal d’Andilla.

Comparteix

Icona de pantalla completa