Diari La Veu del País Valencià
El Consell sols ha executat el 7% del Pla Contra Inundacions

RedactaVeu / València

El portaveu socialista de Medi Ambient en Les Corts i secretari d’Infraestructures i Sostenibilitat del PSPV, Francesc Signes, ha denunciat que “el Consell només ha executat el 7% del Pla d’Acció Territorial del Risc d’Inundació de la Comunitat Valenciana (Patricova) que ha complit deu anys amb moltes de les obres pendents d’executar i no s’ha revisat, tot i que en 2011 s’acabava la vigència del pla.

Una situació que, segons ha alertat, “es posa de manifest aquests dies perquè les conseqüències poden ser terribles davant el risc de pluges fortes a causa de la gota freda”. Per açò, el diputat socialista ha recordat que des del PSPV porten anys denunciant que el Consell “ha malgastat els diners públics a organitzar grans esdeveniments que s’han demostrat ruïnosos però, no obstant açò, ha deixat de costat obres importants com les del Patricova per a evitar riuades” i ha afegit que “ara podem pagar molt cares les conseqüències”.

En aquest sentit, Signes ha insistit que aquest pla contra inundacions, que va nàixer en el 2003, havia de revisar-se i actualitzar-se en 2011, no obstant açò, segons ha criticat, “sembla que per al PP hi ha altres prioritats i, de moment, no ha començat la revisió d’aquest pla i tampoc ha executat la majoria de les obres de prevenció, ja que, de les 85 actuacions que havia de realitzar només ha finalitzat nou”. Per al diputat socialista, l’actitud del Consell del PP “és del tot irresponsable” perquè, tal com ha advertit, “llevar els diners de les obres del Patricova per a invertir-ho en els grans esdeveniments posa en risc ara vides humanes i béns materials”.

Davant açò, s’ha preguntat “com actuarà el Consell davant l’alerta de gota freda a la Comunitat Valenciana” i ha recordat que “aquestes obres pendents són costoses i no es poden realitzar en poc temps, per açò, el Patricova exigeix una planificació i un treball constant per a evitar conseqüències negatives”. Una actuació que el PP “ha demostrat que és incapaç de gestionar adequadament”.

Dades sobre el Patricova

Finalment, el diputat socialista ha explicat que en el Patricova es preveien 151 obres per a 92 municipis “mentre que la Generalitat només ha executat el 7% de la seua part, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) ha realitzat el 80% de les obres que li corresponien – ascendien a 20 – i que es van fer en la seua majoria durant l’etapa de govern socialista”. Per la seua banda, “tant la Generalitat com la CHX havien d’executar 13 obres de forma conjunta i 33 anaven a càrrec d’ajuntaments, diputacions o mancomunitats”.

Comparteix

Icona de pantalla completa